/ Thinkstock/Getty Images
Днес облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд, по-значителни и придружени с гръмотевици - над Югоизточна България и Родопите.
 
Оранжев код е обявен за област Кърджали. В района се очакват валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Очакваните средни количества дъжд за денонощието са до 60 л/кв.м, като локално са възможни и повече, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Жълт код за валежи от дъжд и гръмотевична активност е обявен за шест области на страната за 26 септември.

Очаква ни топла есен, прогнозира климатолог

Предупреждението е в сила за областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Хасково, Ямбол и Бургас. В тези райони се очакват валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Прогнозираните сумарни средни количества дъжд за денонощието са около 15-20 л/кв.м. за Смолян и Пловдив, а за другите четири области - около 20-30 л/кв.м, като локално са възможни и повече.
 
40 литра дъжд на кв.м до момента в Хасково

Почти без валежи, с разкъсана облачност ще е над югозападните райони.

Ще духа слаб, в източната половина на страната - умерен вятър от север-североизток. Максималните температури в страната във вторник ще са между 18 и 23 градуса.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за септември и няма да се променя съществено.
 

НИМХ-БАН


Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще превалява дъжд, а над 2600 м - слаб сняг. По-значителни ще са валежите в Родопите и Странджа. Ще духа умерен вятър от изток-югоизток. Максимална температура на височина 1200 м около 14 градуса, на 2000 м - около 7 градуса.

ГАЛЕРИЯ: МАГИЯТА НА ЦВЕТОВЕТЕ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Над Черноморието ще е облачно, с валежи от дъжд, в южните райони интензивни и придружени с гръмотевици. Ще духа умерен североизточен вятър. Максимални температури и на въздуха, и на морската вода: 21-23 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, с тенденция за усилване.

Жълт код е водите на Черно море в трите крайбрежни района - Добрич, Варна и Бургас. Синоптиците предупреждават за вятър от североизток с пориви 14-17 м/с(7 по Бофорт) и вълнение 3-4 бала.
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg