Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания, съобщиха от здравното министерство във Фейсбук. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства.

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето, уверяват са здравните власти.

От здравното министерство заявяват: Науката е категорична, че ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G, не водят до безплодие, не променят човешкото ДНК, не заразяват с коронавирус, чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека.

За да направят гражданите своя информиран избор, е важно да ползват достоверни източници и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи и в интернет пространството.

Аденовирусна, иРНК, антигенна: Как работят ваксините срещу COVID-19 

Целта на Министерството на здравеопазването е в страната да бъде постигнат колективен имунитет, което означава поне 70% от населението да бъде имунизирано

Сред най-често задаваните въпроси относно ваксините е този за нежеланите лекарствени реакции след имунизация. "Хората не трябва да се притесняват, защото тези реакции са нормални и преминават бързо", уточняват от здравното министерство.

Най-честите симптоми са отпадналост, болка в мускулите, главоболие и зачервяване на мястото на инжекцията. Обикновено те се появяват веднага след ваксинацията и преминават за часове. Симптомите са очаквани и показват, че имунната система отговаря на ваксината и създава антитела срещу вируса. Такива реакции обаче не са задължителни – голяма част от ваксинираните не проявяват никаква симптоматика след имунизация. 

В случай на проява на неочаквана странична реакция, гражданите следва да уведомят медицинското лице, поставило ваксината, или ваксинационния пункт, в който е приложена. Сигнал може да бъде подаден чрез online формуляр, който може да бъде намерен на официалната интернет страница на Изпълнителната агенция по лекарствата, както и на телефон 02 8903417

Подробна информация за всяка от ваксините – ефикасност, условия за съхранение, нежелани реакции, клинични изпитвания, показания за приложения във възрастови групи и др., могат да бъдат намерени в кратките характеристики на ваксините, които се прилагат у нас: 

Кратка характеристика на Moderna:  
Кратка характеристика на Comirnaty /Pfizer/BioNTech/
Кратка характеристика на Vaxzervia /AstraZeneca/
 
Кратка характеристика на Janssen

Още информация за действието на ваксините е публикувана в интернет страницата на здравното министерство.