/ iStock/Getty Images
В първото за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на второ четене промени в Закона за околната среда, с които се затяга контролът върху изгарянето на отпадъци.

Над 100 килограма опасни отпадъци събраха старозагорци, най-многобройни са старите лекарства

Новите текстове, внесени от депутати от управляващото мнозинство, задължават всички инсталации за горене на отпадъци, независимо от техния капацитет, да преминават през процедурата по задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). На задължителна ОВОС ще подлежат и т. нар. експериментални инсталации.

През изминалите две години това се е случвало само с едно съгласувателно писмо от страна на компетентния орган, което не гарантира в достатъчна степен, че са отчетени всички възможни рискове и е осигурена добра защита на околната среда, категорични са вносителите.

10 души са привлечени като обвиняеми във връзка с аферата с боклука

Приемането на предложените текстове ще доведе до засилване на превантивния контрол, включително ще внесе успокоение сред обществото, което е силно притеснено от изнесените случаи, свързани с опасения за нерегламентирано изгаряне на отпадъци или работа на инсталациите при непозволен режим.
БГНЕС