Обстановката на пътя
95699
Обстановката на пътя
  • Обстановката на пътя
След необичайно топлите дни зимата днес се завърна с пълна сила. В много части от страната вече натрупа 3-4-сантиметрова покривка сняг. През нощта над по-голямата част от страната времето ще е облачно. Слаби валежи от сняг ще има в Северна България, а временни разкъсвания и намаления на облачността ще има на места в южните райони. В понеделник облачността отново ще се увеличи и вплътни и главно в югозападната половина от страната ще вали сняг, в югоизточните райони - дъжд. Ще духа слаб, в Източна България до умерен северен вятър. Минималните температури ще са от минус 3 до 2 градуса, а максималните ще са между 1 и 6 градуса.

След необичайно топлите дни идва застудяване

Всички пътища в страната са отворени за движение на леки автомобили, а временно ограничение има само за тежкотоварните камиони над 12 тона на прохода Троян-Кърнаре и пътя Рибарица-Шипково. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков във връзка със снеговалежите в някои райони у нас. Към момента има ограничение за товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета на прохода Предела. В следобедните часове най-силен беше снеговалежът в Софийска област, а сняг започна да вали и в областите Плевен и Ловеч, както и в Родопите и Стара планина. Министър Нанков обясни, че тази вечер се очаква засилен трафик от зимните курорти към София и призова да се шофира внимателно.

Над 500 машини обработват пътните настилки в районите, където вали сняг. Няма затворени за леки автомобили пътища, а без ограничение е движението през проходите Айтоски, Котленски, Обзорски, Печинско, Превала, Прохода на Републиката, Ришки и Рожен.
 
Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона през проходите Вратник и Твърдишки, а забранено за камиони над 3.5 тона е преминаването през проходите Дюлински и Пампорово.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?
 
Най-обилният сняг е паднал в Софийска област и на автомагистрала Люлин“. Няма сериозни инциденти в страната, обясни министър Нанков.
 
„Няколко инцидента има с леки и тежкотоварни автомобили в рамките на денонощието. Един малко по-тежък, който е ограничил движението на 347-и км на „Хемус“ около Шумен. Там има временна организация на движението. Друга тежка катастрофа с леки автомобили няма. Имахме само една лека на участъка между Кресна-Симитли, но всичко е наред“, обясни Нанков.
 
От Столичната община съобщиха, че в София е направена обработка на пътищата със смеси срещу заледяване, както и снегопочистване в по-високите планински райони. Общо 158 снегопочистващи машини са в готовност за работа, а екипите на фирмите, ангажирани с почистването на града, са обработвали опасни и стръмни участъци, общински пътища и частично улици и булеварди, по които се движи обществения транспорт в районите Витоша, Панчарево, „Овча купел“, Банкя, „Красно село“, „Красна поляна“, „Люлин“.

Времето през декември - ще има ли сняг за Коледа и каква зима ни чака

 
Направена е обработка и на Южната дъга срещу заледяване. На Витоша е възстановено движението по пътищата Драгалевци-Алеко и Бояна-Златни мостове.

През следващите дни застудяването ще продължи. Във вторник облачността ще се задържи значителна, на места с превалявания от сняг. В сряда слаб сняг все още ще превалява на отделни места в Източна България, но над западната половина от страната вече ще е без валежи, облачността ще се разкъсва и ще намалява. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър.

В четвъртък и петък сутрин температурите ще паднат и до минус 10. В повечето дни от новата седмица дори през деня температурите ще остават със знак минус.