/ ThinkStock/Getty Images
Сериозно захлаждане на времето ни очаква в следващите дни заради студен фронт, който настъпва над страната от запад. Валежите, на места придружени с гръмотевични бури, ще започнат още тази вечер, ще продължат в нощта срещу събота и на места в съботния ден на изток. Това показват средносрочните модели на времето, представени в "Дарик кафе" тази сутрин.

Още по обед в събота, но за кратко - до понеделник включително, времето ще се стабилизира и ще се радваме на повече слънчеви часове и изолирани валежи. Температурите обаче ще се понижат и в неделя вече ще са с няколко градуса по-ниски. Жълт код за опасно време е обявен в почти цялата страна за събота - 23 юни. Без предупреждения са само районите на София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Добрич и Варна.  
 

НИМХ-БАН


За областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Стара Загора, Пазарджик и Пловдив предупреждението е за силен вятър. През втората половина от нощта срещу събота и преди обяд в събота в тези райони ще духа силен запад-северозападен вятър със скорост 14-19 м/сек.

До 36 градуса стигат температурите през юни
 

ThinkStock/Getty Images


В областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Сливен, Търговище и Шумен предупреждението е въведено заради очаквани обилни валежи. През втората половина от нощта в събота в тези райони е възможно да паднат интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки, предупреждават синоптиците. Очакваните количества на изваляванията са до 25-30 л/кв.м.
 
Климатолог с прогноза за времето през юли

Жълт код е обявен и за крайбрежните зони. По преминаващ студен фронт там вятърът рязко ще се ориентира от северозапад и ще се усили до 15 м/сек, ще има пориви до 20 м/сек.

И в неделя времето ще бъде хладно, ще има променлива, в следобедните часове по-често значителна облачност и на места ще превали дъжд. Вятърът чувствително ще отслабне.
 

ThinkStock/Getty Images

Заради център на ниско налягане южно от страната ни още във вторник отново ще започнат валежи на много места, гръмотевици, не са изключени и градушки. Ще има и временно усилване на вятъра. Такова ще се задържи времето и в сряда и четвъртък следващата седмица.
 

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg