Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев
Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев / БГНЕС
Йоан остава в ареста, издал го брат му
92701
Йоан остава в ареста, издал го брат му
  • Йоан остава в ареста, издал го брат му
Софийският градски съд остави в ареста студента Йоан Матев, който беше задържан за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди две години.
 
Съдът прие искането на прокуратурата да се наложи на момчето най-тежката мярка за неотклонение. Според държавното обвинение Йоан Матев може да се укрие. По думите на адвокатите на обвиняемия той не се е укривал и няма доказателства именно той да е извършил жестокото убийство.

Студент задържан за убийството на Георги в Борисовата градина

Братът на обвиняемия - Марсел, разказал при разпита си, че Йоан му е признал, че наръгал момче, чието портмоне искал да вземе. Адвокатите на задържания обясниха пред съда, че Йоан не се е укривал. Те обосноваха промяната във вида му с това, че младеж на тези години се развива. Обвиняемият каза, че иска по-лека мярка, защото желае да продължи обучението си и да работи.
 

Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев
БГНЕС

Според прокуратурата Йоан може да се укрие и затова е поискана най-тежката мярка за неотклонение. След убийството на Георги Йоан е скрил снимките си в социалните мрежи, стана ясно на заседанието.

Съученици и преподаватели на младежа го разпознали, след като от полицията разпространиха кадрите на "бегача от Борисовата градина". Снимки на момче със сини маратонки и рана на челото, уловено от камери след убийството на Георги, бяха разпространени в медиите, за да се получи информация за извършителя на престъплението.

Въпреки това никой от учениците и преподавателите не е подал сигнал към полицията.

Свидетел издал 19-годишния Йоан, задържан за убийството на Георги

Съученици на обвиняемия споделили, че в деня на убийството са го видели с рана на челото. Те споделят, че след това той е спрял да ходи на училище за две седмици. Негова преподавателка пък си спомня, че директорът е влязъл в час и е поискал извинителна бележка от Йоан за деня на убийството.
 

Обвиняемият за убийството на Георги в Борисовата градина Йоан Матев
БГНЕС

Лора, която е свидетел по делото и приятелка на загиналия Георги Игнатов, казала пред полицията, че се е срещнала с момиче, което се представило за съученичка на Йоан и споделило, че го е разпознало.
 
Няма личен мотив за убийството на Георги в Борисовата градина (ВИДЕО)

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.