/ Dariknews.bg, архив
Арестуваха осъден за убийство, укривал се над година и половина
93135
Арестуваха осъден за убийство, укривал се над година и половина
  • Арестуваха осъден за убийство, укривал се над година и половина
Осъден за предумишлено убийство със 17-годишна присъда ще влезе в затвора с повече от година и половина закъснение. Толкова време отне на МВР да го издири и залови.

36-годишният Живко Грозданов бе осъден на последна инстанция през лятото на 2015 г, за това, че е поръчал убийството на баща си – бизнесмена Николай Грозданов, открит мъртъв с 18 прободни рани. След окончателното потвърждаване на присъдата обаче Живко Грозданов изчезна и се укрива в продължение на повече от година и половина. Той е бил обявен за общодържавно и международно издирване.

При акция на Главна дирекция „Национална полиция” вчера в село Герман е заловен 36-годишният Живко Грозданов – осъден за предумишлено убийство и укривал се в продължение на над година и половина. Грозданов беше в неизвестност от август 2015 г, когато Върховният касационен съд потвърди окончателно 17-годишната му присъда. Той е осъден за това, че през 2010 г. е поръчал убийството на баща си –
57-годишния бизнесмен Николай Грозданов. Бащата бе открит мъртъв с 18 прободни рани с нож в жилището си в столичния квартал „Ботунец”. Той се занимавал с търговия с цветни метали и имал финансови спорове със сина си. През ноември 2010 г. Живко Грозданов поръчал на охранителя си Кирил Низамов да го убие. Грозданов-младши дал на Низамов ключове от жилището на баща си, където бодигардът го причакал и убил с нож.

Случаят бе разкрит бързо, Низамов бе заловен, а скоро след това полицията стига и до Живко Грозданов. Низамов получи 18-годишна присъда като физически убиец, а Живко Грозданов е осъден на 17 години за това, че е поръчал убийството на баща си. Присъдите са потвърдени от няколко инстанции, но накрая Грозданов успял да избяга.

Това не е първият обществено нашумял случай, при който осъден се укрива от правосъдието. В началото на февруари от Германия у нас бе екстрадиран Хуриет Сюлейманов – осъден на 15 г. за смъртта на трима студенти в Луковит през 2014 г и впоследствие избягал зад граница. В средата на март се разбра, че и друг осъден за убийство на пътя е избягал в Германия. Това е Атанас Щерев, който през 2014 г. блъсна и уби на пешеходна пътека 18-годишно момиче.

Преди седмица пък в отговор на запитване от вестник „Сега” от МВР оповестиха, че от 1 януари 2015 година до началото на 2017 г. общо 821 осъдени са успели да избягат след обявяването на присъдата им. 350 от тях остават в неизвестност и до днес.