21-годишната Ивет Горанова донесе невъобразима радост на България със златния медал, който извоюва на Олимпиадата в Токио. Тя победи безапелационно в каратето Анжелика Терлюга от Украйна (с 5:1 точки).

"Не знам какво да кажа. Още не мога да го осъзная. Цяла България трябва да се гордее, да се радва, да празнува. Сигурна съм, че ще имаме поне още един златен медал до края на Олимпиадата. Вярвам в това. Аз дойдох за златото. Не съм мислила нито за бронз, нито за сребро. Само златото ми беше в главата и няма как да допусна някой да ми го вземе като знам, че съм по-добра от всички в категорията", коментира тя, посочва БТА.

Злато за България в Токио: Ивет Горанова стана №1

ивет горанова
БТА

"Със сигурност имах леко притеснение, което е нормално, но във всяка среща излизах на 100 процента, на кръв, за да победя, дори да не давам никакъв шанс да се стига до някакво решение, с което могат да ми вземат победата. Печелила съм срещу всяка една в категорията и не се съмнявах, че мога да го направя. В първата среща ми беше най-трудно, докато се вработиш, докато се отпуснеш. Първата съперничка не беше никак слаба. Тя беше втора в ранглистата и двете имахме по една победа и за мен това беше най-тежкия мач", добави Горанова и заяви, че вярата във възможностите й е помогнала за успеха.

"Всичко се постига с много труд и много тренировки, много работа и никакви съмнения. Най-важното е да си вярваш и да го искаш. Хората покрай мен ме мотивират най-много - треньорът, кондиционният ми коуч, всички от федерацията, моите приятели, семейство. Всеки един, който ме подкрепя, ми дава малкото, което да ме държи нагоре и да го направя това нещо", каза Горанова.

Тя посвети спечеления медал на личния си треньор Ангел Ленков.

"Искам да благодаря за подкрепата и за вярата, че българин може да стъпи на олимпийския връх след толкова много години. Искам да поздравя хората в България за златния медал. Той не е само мой, той е на всички. Сега е време за празнуване", добави тя.

ивет горанова
Getty Images

След победата последва вълна от радостни коментари и официални поздравления на родна земя.

Държавният глава Румен Радев поздрави Ивет Горанова за спечеления първи за България златен медал на Олимпийските игри в Токио. Той проведе телефонен разговор с българската шампионка. „България е горда с този убедителен успех, постигнат с много труд и всеотдайност“, заяви Радев.

Председателят на Народното събрание Ива Митева изпрати поздравителен адрес до олимпийската шампионка. „Уверявам Ви, че Вашият триумф на най-големия спортен форум предизвика изключителна радост и вълнение у всички любители на спорта в България“, отбелязва тя.

„Безспорно изкачването Ви на най-високия спортен връх е резултат от дългогодишните Ви усилия, старание и лишения в името на това да се представите по най-убедителен начин в състезанието“, пише Ива Митева. Тя поздравява състезателката за куража, за трудолюбието и за постоянството, с което стъпка по стъпка е стигнала до олимпийското злато.

Председателят на парламента изразява увереност, че и занапред Ивет Горанова ще носи много поводи за гордост на всички българи. „Благодаря Ви, че днес всички ние за първи път от 13 години изпитахме радостта на Олимпийски игри да чуем „Мила Родино“ в чест на един млад, талантлив и трудолюбив български състезател“, посочва още Митева.

Ивет Горанова
Gulliver/Getty Images

 

"Винаги съм знаел, че плевенчанки са голяма работа". Това написа в профила си във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов по повод златния медал на каратистката Ивет Горанова.

"Честита олимпийска титла на прекрасната Ивет Горанова! Титлата не е само за нея, тя е за всички българи!", пише още Трифонов.



Ще предложим златната олимпийска шампионка от Токио Ивет Горанова и треньора й Ангел Ленков за почетни граждани на Плевен, заяви кметът Георг Спартански.

Тя обедини милиони българи със своя успех да се чувстват горди и щастливи, каза кметът и посочи, че това 21-годишно момиче показа изключителен талант, работоспособност, прекомерна скромност и мотивираност и се изкачи на Олимпийския връх.

Преди да замине за Токио, на среща с кмета, Ивет е била категорична "Златото е наше!".

"Аз бях убеден като нея в това", допълни Спартански и припомни, че общината е подкрепила финансово подготовката й за голямото състезание.

"Ще направим подобаващо посрещане в Плевен на златното момиче и нейния треньор", обеща кметът на града.

Ивет Горанова
Gulliver/Getty Images

Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов изпрати поздравителен адрес до Ивет Горанова.

„С огромна радост и гордост Ви поздравявам за завоюваната титла в дебюта на карате на Олимпийските игрите в Токио. 13 години по-късно България има олимпийско злато от най-големия спортен форум. Благодаря Ви за уникалните емоции през днешния ден! Този огромен успех зарадва всички българи и доказа, че упоритият труд и талантът се възнаграждават. Вашите безспорни качества заслужено Ви отредиха място на най-високото стъпало на почетната стълбичка и вписват името Ви в историята на българския спорт. Радвайте се на успеха си и бъдете все така упорита и смела по пътя напред към поредните върхове! Вярвам във Вашите бъдещи успехи! От сърце Ви желая да продължавате да представяте достойно България и да постигате следващите си големи цели в спорта!“, посочва министърът в поздравителния адрес до олимпийската ни шампионка.

Българската легенда Христо Стоичков не пропусна да отбележи огромния български успех в Токио. Камата използва личния си профил във Фейсбук, за да поздрави родната състезателка.

„Кой е номер едно в Япония на карате? Страхотна си, Ивет! Няма по-здрав от българския дух!! България е малка, но пак е на Олимп! Очаквам продължение”, написа Стоичков.



Редица родни звезди в спорта и шоу бизнеса, както и хиляди почитатели и фенове отбелязаха радостта си от златото за България в социалните мрежи със снимки на Ивет.

А междувременно Долна Митрополия, откъдето е Ивет Горанова, ликува след спечеленото от нея олимпийско злато! Шампионката ни започва първите си тренировки именно в местната школа по карате.

"Новината за победата й ме завари на работа. От самото начало следях онлайн всяко едно от нейните представяния. Бях под напрежение, стисках палци. Молех се да стигне до края и тя го направи. Тя е нашата гордост и ние вярваме в нея", сподели лелята на Ивет Милена Николова. 

"Тя постигна всичко сама. Това са нейните усилия и труд. Ивет тръгна от един местен клуб в града", заяви вуйчото на шампионката Тихомир Николов.