Костадин Ангелов
Костадин Ангелов / БГНЕС
Във всеки областен град у нас ще бъде обособена поне една болница изцяло за пациенти с COVID-19 и поне една за лечение на пациенти без COVID-19. Това е поискал здравният министър от областните управители. До края на седмицата те трябва да дадат отговор кои са избраните лечебни заведения.

Стъпката се налага, тъй като преминахме границата от 600 заразени на 100 хиляди души. Във всяка област ще има болница, в която ще се лекуват само инфектирани с коронавирус. Ще има и чиста болница - такава, в която ще се лекуват всички останали пациенти, които не са заразени. Кога ще стане реално преструктурирането на лечебните заведения - засега е ясно, че ще бъде най-рано от следващата седмица. Това стана ясно от интервю на проф. Костадин Ангелов пред БНТ.

От министерството ще подкрепят промени в закона за здравето, които предвиждат уведомяването за поставяне в изолация или под карантина заради COVID-19 и други заразни болести да може да става по телефона, чрез есемес или електронни съобщения. Така РЗИ-тата ще имат време да намират повече заразени и контактни лица.

Близо 650 заразени на 100 хиляди - това показват данните към 15 ноември. И както здравният министър обяви преди малко повече от седмица се преминава към следващата стъпка.

Промени в Закона за здравето спират задължителното болнично лечение на COVID-19

"Изпратено е писмо до всички областни управители в България. Коя болница на територията на тяхната област може да стане за лечение на пациенти с COVID и коя да е болницата, която да е чиста", заяви проф. Костадин Ангелов - министър на здравеопазването.

Отговорът трябва да дойде до края на седмицата. Избраните болници е необходимо да бъдат с достатъчен брой профили - така че да се гарантира пълноценното лечение на пациентите. Анализите показват, че за София ще са необходими поне 4500 легла. Според министъра 4000 вече били осигурени като в момента няма недостиг.

"А дали една болница ще бъде достатъчна - не мисля, че една болница ще бъде достатъчна. Не мога да съм сигурен, че една чиста болница за София също ще е достатъчна, защото в София се лекуват и много граждани от страната", каза проф. Костадин Ангелов.

Останалите болници засега запазват задължението да поддържат 20 процента от капацитета си за COVID-19 пациенти. Според здравния министър е твърде рано да се коментира промяна в заповедта му.

Борисов: Ще осигурим всички видове ваксини, които предлага ЕК

"Ако аз в момента ви дам един категоричен отговор, той след две седмици може да се окаже грешен. Ние имаме стратегия как да се държим, но не можем да прогнозираме какви ще бъдат числата след две седмици", каза проф. Костадин Ангелов.

От Националния статистически институт обявиха днес данните си за смъртните случаи, сравнени по години. Вижда се, че стойностите за есента на 2020-та са отчетливо по-високи в сравнение със същия период предишни години. Трябва да се има предвид и че последните две седмици не са включени в тази крива, а именно тогава имаме още по-голям скок в смъртността от COVID-19.
БНТ