/ Sofia Photo Agency, архив
Министерството на отбраната ще даде 1 млн. лева за унищожаването на боеприпаси. Това става ясно от обявена от служебния вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев.
 
Срокът за изпълнение на поръчката е пет години, а обект на унищожение ще са 319,964 тона боеприпаси, елементи за тях, взривни вещества и пиротехнически изделия.
 
Унищожаването на боеприпасите ще се извършва на полигоните "Сливница" и "Корен", като Сухопътни войски поемат ангажимент единствено и само за осигуряване на пропускателния режим на личен състав и автомобили (без проверка и контрол на товара) в района на полигоните и оповестяване на местните власти за периодите на извършване на взривни дейности.
 
При необходимост от създаване на условия за временно съхранение и охрана на боеприпасите подлежащи на унищожаване, всички отговорности са на Изпълнителя по договора и за негова сметка. Мястото за изпълнение на унищожаването да отговаря на изискванията за безопасност и охрана и на изискванията на действащото законодателство за опазване на околната среда, гласят част от условията на заданието.
 
Унищожаването ще се осъществява чрез контролирано изгаряне или взривяване, а обект на интервенция ще са класически боеприпаси, инженерни боеприпаси, авиационни средства и елементи от зенитни управляеми ракети. Над 600 000 лв. от сумата ще отиде именно за унищожаването на 218,492 тона авиационни средства и елементи от зенитни управляеми ракети.
БГНЕС