Филип Михайлов
Филип Михайлов / снимка, архив: dariknews.bg, Светломира Анастасова
Делото срещу 28-годишния Филип Михайлов, който прегази 3 деца край Лесидрен и причини смъртта на две от тях, е върнато на Апелативния съд във Велико Търново.
Това е решил Върховният касационен съд, след като не е приел извода на великотърновските магистрати, че подсъдимият е направил всичко възможно, за да помогне на пострадалите и заради това деянието е било преквалифицирано в по-леко и е получил присъда от 5 години затвор.

Ловешкият съд: Осем години затвор за шофьора, убил две деца край Лесидрен

Първоначално Окръжният съд в Ловеч осъди Михайлов на 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим и 10 години забрана за шофиране, след като го призна за виновен, че на 15 август 2015 г. нарушил правилата за движение по пътищата, като се движел със скорост от 122.44 км/ч при ограничение от 90 км/ч и по непредпазливост причинил смъртта на 16-годишните Велислава Цанкова и Марино Цветанов и средна телесна повреда на 15-годишната Петя Божкова.

След това Великотърновският апелативен съд намали наказанието му на 5 години затвор при общ режим и 7 години забрана за шофиране. По-леката присъда беше резултат от приетия извод от Великотърновския апелативен съд, че Михайлов е помогнал за изнасянето на Велислава Цанкова от банкета в близост до пътното платно, призовал да бъде повикана помощ от тел. 112 и с други присъстващи опитал да измести автомобила, за да бъде изваден Марино Цветанов, но след като установили тежкото състояние на детето, решили, че е по-добре да не го местят.
В мотивите си ВКС обобщава, че помощта е била безпредметна.

"Когато смъртта е била неминуема кратко време след нараняването, какъвто е настоящият случай, отпада привилегированият състав, тъй като обективно помощта е била безпредметна. Според съда призоваването на децата от страна на подсъдимия да се обадят на тел. 112 не представлява действие по оказване помощ на пострадалите, но дори и подсъдимият да беше се обадил лично на телефон 112 и съобщил за произшествието, това поведение в конкретния случай  не може да обоснове извод, че е направил всичко, зависещо от него, за оказване помощ на пострадалия/пострадалите, доколкото Михайлов е бил в състояние да окаже и друга, не по-малко ефективна помощ, тъй като той не е имал наранявания, които да затрудняват менталния му капацитет или пък да ограничават/изключват движенията му", се казва в решението на ВКС.

Върховните съдии пишат още, че опитът да бъде отместен автомобилът и да бъде изваден Цветанов сочи само за намерение да се окаже помощ на пострадалия. "След като това намерение не е прераснало в активни действия, обективно насочени към оказване на помощ, то то не запълва съдържанието на състава на чл. 343а от НК", категорични са съдиите от ВКС.

Според върховните съдии с извършената преквалификация от Великотърновския апелативен съд е допуснато нарушение на материалния закон, което води и до отмяна на решението.