Велико Търново е център на честванията, посветени на 110 години от обявяването на Независимостта.

Десетки миряни се събраха в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново за сутрешната литургия в празничния 22-ри септември. Богослужението в средновековния храм води лично негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, заедно със свещенослужители от региона. В службата участва и квартет „Ангелски гласове”. Програмата продължава с възстановка в двора на църквата, която ще пресъздаде прочитането на царския манифест за Независимостта.

Честваме 110 години от обявяването на Независимостта на България

В 10.30 на Царевец гостите на празника могат да присъстват на военният ритуал по издигане на знамената.

Представителите на институции, гражданите и неправителствените организации ще поднесат венци в знак на признателност пред пирамидата на историческия хълм, указваща мястото, където преди 110 години Манифестът е бил прочетен за втори път.

От 11.30 започва празничното шествие към центъра на града. В шествието ще се включат и участниците в 12-тия Международен фестивал на военните духови оркестри, чийто домакин е Велико Търново.

През целия ден на открита сцена са предвидени концерти. Традиционният безплатен екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност" ще започне от 14.00 часа. По инициатива на Ротари клуб от 15.00 часа ще бъде открит възстановеният надпис на Димитър Багрилов, създаден десет години след обявяване на независимостта.

Традиционното голямо търновско хоро ще започне от 18.00 ч. Изпълнението на строевите хватки от представителната част на НВУ "Васил Левски" ще започне от 19.00 часа на площад "Цар Асен", половин час по-късно ще бъде дадено началото на тържествената заря проверка.

Аудио-визуалният спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и тържествените илюминации ще започнат от 20.15 часа.