/ БГНЕС
Търсят виновните за непроверените пътници на летището
96737
Търсят виновните за непроверените пътници на летището
  • Търсят виновните за непроверените пътници на летището
Продължава да няма отговор за необяснимото изчезване на цяла смяна гранични полицаи, която пропусна пътниците от половин полет от Париж да влязат в страната без проверка.
 
Самолетът кацнал на летище „София” във вторник следобед, а при слизане пасажерите заварили празни и шестте гишета за граничен контрол. Докато служителите се появят 42-ма от пътниците преминали без да бъдат проверени.
 
По думите на вътрешния министър Валентин Радев едни от служителите били до тоалетната, втори - излезели да пушат, трети пък отишли да се хранят. Общо 13 от тях са отстранени докато приключи вътрешната проверка. В същото време обаче той оцени охраната на сухопътните ни граници като "много добра" и определи случая като "петънце, което трябва да се изчисти".
 
На Летище София: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

Липсващите служители са били общо 7, обясни директорът на "Гранична полиция" главен комисар Станислав Кичиков. "Към настоящия момент извършваме проверка, снемат им се обяснения, за да установим истинските причини. На първо четене - нямало в момента полет, някой бил до тоалетна, някои са били навън пред терминала и т.н. 42 човека са преминали без проверка, което е около половината пътници от самолета", каза още комисар Кичиков.
 
По думите му вероятно имало опит за прикриване на случая. "Самият факт, че един ден по-късно се подава сигнала от ръководството на аерогарата е красноречив, че е имало може би такъв опит", поясни той.
 

Светлан Кичиков
БГНЕС


Общо 13 служители са отстранени, докато приключат проверките, обясни вътрешният министър Валентин Радев.
 
Борисов иска най-тежки наказания за случая с непроверените пасажери на летището

"Разпоредил съм и се прави дисциплинарно производство на общо 13 човека, на всички по веригата, включително и тези, които са ръководителите - ръководител на смяна, ръководител на софийското ГКПП и др. Към всичките има такова производство, те ще бъдат отстранени от работа. На тяхно място ще сложим екипи от Бургас и Варна, които са подготвени", обясни министър Радев.
 
"Вероятно ще има размествания и на други хора. Освен това съм разпоредил и проверка от Дирекция "Вътрешна сигурност", защото това, което се е случило звучи много наивно - един отишъл да пуши, друг да се храни. Как изведнъж девет души ги няма там и отворили две от вратичките. Как така всички вкупом ги няма? Как няма една втора система за сигурност - хората са едната, механично трябва да има и друга, камери да има", коментира още вътрешният министър.
 

Проверяват Гранична полиция заради пропуски на летище София


Проверките обаче нямало да станат веднага. "Има си процедури, трябва да бъде проверено всичко. Казаха ми няколко дни", поясни Радев.
 
През март м.г. бе разбит канал за трафик на мигранти през летище "София". Арестувани бяха общо шестима души, включително двама гранични полицаи. Един от разследваните бе шефът на ГПУ-Аерогара "София" Явор Русинов, който обаче не бе отстранен, защото нямало доказателства за неговото пряко участие.
 
През септември 2016 г. пък майка излетя нелегално за Истанбул с 4-годишното си дете през летище "Варна". Жената показала билет за полет до София, а след проверката завила към самолета за Истанбул, за който също имала билет.
 

среща МВР
БГНЕС


Според Валентин Радев обаче сухопътните ни граници се охранявали "много добре", а последният случай бил просто "петънце, което трябва да се изчисти". "Този случай е петънце, което трябва да изчистим бързо и да покажем на нашите партньори, че продължаваме, както и досега, да охраняваме границата на европейския съюз", категоричен е министърът на вътрешните работи.