/ ThinkStock/Getty Images
В отворено писмо от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) до министър-председателя, министъра на финансите и до министъра на образованието и науката се настоява да се осигурят необходимите средства от 10,3 млн. лв., за да бъде завършен и оборудван новият учебен корпус на УНСС и да не се стигне до фактическа неплатежоспособност на университета с близо 22 000 студенти, и то в навечерието на неговия 100-годишен юбилей. Междувременно от Министерството на финансите заявиха, че ще осигурят от държавния бюджет до 7,5 млн. лв. за новия корпус на УНСС, но след усвояването на европейските средства.
 
Необходимо е финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4,5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите, заявяват от УНСС. И информират, че на 16 април 2019 г. изпълнителят на проекта е отправил покана за доброволно изпълнение на текущите задължения по проекта от страна на УНСС.
 
Нещо повече - има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите“, се посочва в отвореното писмо от УНСС.
 
„Нямаме бюджетен ангажимент в легалния му смисъл - право на разход, гласувано в Закона за бюджета, или в постановление на Министерския съвет. Имаме уверение от министъра на финансите, изразено в писмо от края на 2016 г., че ще бъде дофинансиран проектът на УНСС. Този ангажимент все още е валиден. Спорът е дали първо трябва да се усвоят средствата от оперативната програма и след това да се предоставят средствата от бюджета, или обратното. УНСС сега отчита средствата към управляващия орган на ОП“, коментира пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
По повод на заявеното в писмото от ректора на УНСС проф. Стати Статев, че е възможно запориране на сметките на университета, тъй като изпълнителят на строежа не иска да продължи да работи, докато не му бъде платено, министър Вълчев каза, че по случая с УНСС "имат отношение МРРБ, МФ и може би МОН в най-малка степен е в този триъгълник". Говорихме с проф. Стати Статев, но такива средства в бюджета на МОН няма заложени, каза образователният министър.
 
Междувременно във връзка с разпространено писмо на ръководството на УНСС за осигуряването на средства за нов учебен корпус в своя позиция от Министерството на финансите потвърждават вече поетия ангажимент за осигуряване на средства от държавния бюджет в размер до 7,5 млн. лв., но едва след усвояване на ресурса по Оперативната програма "Региони в растеж" (ОПРР) и до размера на проекта, съгласно основния договор. Това се посочва в позиция от финансовото министерство.
 
„Към настоящия момент предвидените в проекта средства в размер на 4,5 млн. лв. по ОПРР не са усвоени и считаме, че средства от държавния бюджет следва да бъдат предоставени след пълното усвояване на безвъзмездната финансова помощ“, посочват от МФ.
 
Също така Министерството на финансите не може да подкрепи направеното искане за допълнителни средства, които са вследствие от сключено допълнително споразумение към основния договор за 1,2 млн. лв. с фирмата-изпълнител "ГВ 2016" ДЗЗД заради открит топлопровод под строителния парцел след приключване на процедурата, както и за 1,5 млн. лв. за обзавеждане и оборудване на учебните помещения.
 
Предвижда се възлагане на финансова инспекция от министъра на финансите по проведената от УНСС процедура по ЗОП, информират от МФ.
БТА