Възможно ли е 681 година да не е истинското начало на първата българска държава? Възможно ли е траките да са имали писменост и да не са изчезнали? Ново учебно помагало със сензационни открития за автентичната българска история.

Подготвят учебниците по религия за гимназистите

"Ние сме екип от учени, които са политически независими, и създадохме учебно помагало, не учебник, даваме нов прочит на някои периоди от българската история", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS проф. д-р Лизбет Любенова, историк.

Тя допълни, че целта е да се подготвят отрано децата по достъпен начин да приемат някои несъответствия в историята ни и, не на последно място, да се насърчи мислене и самостоятелно разсъждаване.

Според историка, се подценява ролята на учителя в днешно време, което е пагубно и припомни, че след Освобождението цялата наша интелигенция е завършила в Европа, но се връща, за да станат строители на съвременна България.

Светият синод изготви учебниците си по „Религия-християнство” за 6-и и 7-и клас

Проф. Любенова мисли, че в момента маршируваме на място, партиите се износват, парламентарната система се износва, което е опасно, защото следва личен режим.

"Най-големият проблем не е слабият парламентаризъм, а липсата на политическа класа", категорична бе тя. Тя сподели, че ние сме уникални, защото нашето Възраждане започва преди да сме политически свободни и да имаме независима държава, като първо изграждаме културните си институции.

"Трайните устоии на една държава стоят върху културата. Когато институциите воюват помежду си, не може да се очаква нищо добро", заключи проф. д-р Лизбет Любенова.
nova.bg