Антонио Таяни
Антонио Таяни / БГНЕС
Антонио Таяни
95285
Антонио Таяни
  • Антонио Таяни
Технически гаф беляза обръщението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни към родните депутати в парламента. Само месец преди българското Европредседателството високото посещение не мина по ноти. Секунди след като се обърна към депутатите, на Таяни се наложи да спре и да чака. Причината – технически проблем с превода.
 
Само няколко изречения на Таяни минаха безпроблемно, след което се оказа, че депутатите и гостите нямат превод.
 
Така на председателя на Европейския парламент му се наложи да стои прав на парламентарната трибуна няколко минути и да запълва с коментари неловката ситуация.

Борисов: Българският народ продължава да вярва в ЕС
 
След смяна на микрофоните се стигна най-накрая и до обръщението на Таяни към депутатите:
 
„Националните парламенти не са в конкуренция с Европейския парламент, вие сте нашите най-добри съюзници в усилията ни да доближим Европа към гражданите. Българското председателство може да разчита на подкрепа и сътрудничество. България се подготвя добре за председателството, което ще започне през януари. Според последния доклад на Европейската комисия България отбелязва допълнителен напредък, той ви насърчава да продължите по този път. Ако се направи сравнение с Франция или Германия, България има огромен потенциал, който трябва да бъде използван, за да продължи поетият път към растежа“, каза пред депутатите Таяни.

Румен Радев запозна Таяни с най-важните приоритети за България като председател на Съвета
 
Преди да се обърне към депутатите, Таяни проведе среща с премиера Бойко Борисов и с новия председател на парламента Цвета Караянчева.