/ БГНЕС
Не познавам никого от Комисията по хазарта, заяви тя в съдебната зала
Специализираният наказателен съд освободи под парична гаранция в размер на 1,5 млн. лева съпругата на Васил Божков – Елена Динева.

Сумата не е рекордна, тъй като абсолютно същия размер бе определен и за друг приближен до Божков – бизнесменът Александър Тумпаров.

Специализираният наказателен съд не уважи искането на прокуратурата да наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Динева, която бе задържана за 72 часа във вторник.

Срещу нея вече е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, за чийто ръководител прокуратурата сочи именно Божков. Той все още се намира на територията на Обединените арабски емирства, а от българска страна вече са изпратени документите за неговата екстрадиция.

Задържана е жената на Васил Божков, прокуратурата иска постоянен арест

Елена Динева бе доведена в съдебната зала с белезници и под конвой от съдебна охрана.

Според държавното обвинение тя е била съпричастна към дейността на групата от 2014 до 2020 година. Справка в Търговския регистър показва, че Динева е участвала и в няколко дружества, на част от които е била и член на управителния орган.

Пред съда обаче тя заяви, че нито едно от тях не е било носител на лиценз, както и че не е кандидатствало за такъв пред Комисията по хазарта. Участието ѝ във фондация „Тракия“ пък се изразявало само и единствено в организирането на няколко международни събития и издаването на каталози. По думите ѝ всички останали фирми са работещи и с изрядно счетоводство.

Проверяват кой в МВР е изнесъл бланката с крими регистрацията на Божков

Аз отдавна не съм оперативно ангажирана в областта на хазарта“, заяви Динева в съдебната зала.

Не познавам и никога не съм виждала с очите си член на Комисията по хазарта“, каза още тя.

В обитаваното от нея жилище на столичния бул. „Васил Левски“ са открити вещи, притежаващи белезите на културни ценности, чийто произход също се проверява.

В съда Динева пък се оплака от блокираните банкови сметки, заради които служителите във фирмите не могат да получат своите трудови възнаграждения и осигуровки. Тя заяви, че от самото начало е съдействала на разследващите органи и е нямала никакво намерение да се укрива или да напусне страната.