Сафет Баличавец
Сафет Баличавец / БГНЕС
Един от спасителите в р. Лим, където преди 14 години при тежка автобусна катастрофа живота си загубиха 12 деца, заяви в интервю пред БНТ, че тази нощ не може да се забрави. Благодарение на геройските усилия на Сафет Баличавец и още четирима души, животите на 38 деца бяха спасени.
 
Той дойде в България, за да получи официално българското си гражданство от вицепрезидента Илияна Йотова. Баличавец изрази благодарността си, че 14 години след трагедията българите не са го забравили.

Спасител при катастрофата в река Лим получи българско гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи за българско гражданство на един от спасителите при катастрофата в река Лим
БГНЕС

Имам две деца. Понякога задават трудни въпроси, на които нямам отговор. Дъщеря ми винаги ми задава един и същ въпрос: „Защо не успяхте да спасите всички деца?“ Нямам отговор на този въпрос. Каквото и да отговоря, не е верният отговор“, каза с тъга Сафет Баличавец.
 
„Най-трудният спомен е това, че за съжаление не спасихме всички животи. Това е много тъжно и боли от това“, допълни той.
 
Сафет Баличавец е строителен работник, но сподели, че е трудно и няма работа.
 
„Сега, като имам българско гражданство, имам възможност да отида да работя другаде, да отведа семейството си. Човек може да си каже: Сега, все едно тепърва съм се родил. За мен едва сега започва по-добрият живот. С този паспорт, който получих, сякаш отново се родихме аз, жена ми и семейството ми“, каза с радост Баличавец.

Декември 2017: Шофьорът, осъден за трагедията в река Лим, почина зад волана

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документи за българско гражданство на един от спасителите при катастрофата в река Лим
БГНЕС

Той сподели, че чувства България като своя родина, но:
 
„За съжаление, ни свърза една ужасна трагедия. Хубаво щеше да бъде, ако поводът беше друг, но за съжаление, положението е такова, каквото е“.
 
Ще запомни България с хубави неща.
 
След 14 години вие не ме забравихте и е невъзможно това да се забрави. Показахте една огромна любов към мен - всички вие - и наистина много ви благодаря“, каза накрая Сафет Баличавец.
БНТ