Собственикът на петте кучета, нападнали и убили човек край село Владо Тричков, не е сигурен, че изпитва вина. Това каза самият той пред репортерите в съда. Адвокатът на Йордан Карагьозов поиска мъжът да бъде пуснат от ареста, но според магистратите има опасност той да се укрие, съобщи NOVA.

Окръжен съд – София остави за постоянно в ареста 41-годишния собственик на кучетата. Магистратите взеха това решение въпреки искането на адвоката на Йордан Карагьозов за по-лека присъда. Обвиняемият също заяви, че иска да излезе на свобода или да му бъде постановена мярка „домашен арест”.

Пет домашни кучета убиха мъж

Йордан Карагозов проговори за първи път пред медиите след ареста си и изрази съмнение, че неговите кучета са убили 39-годишния Димитър.

"Ама защо знаете, че са нападнали човек кучетата? Прокуратурата там ли беше? Сигурни ли сте?", обърна се към журналистите обвиняемият. И допълни че "не може да гадае" дали са нападнали човек.

Експертиза обаче доказва, че именно кучетата на Йордан са причинили смъртта на мъжа. 

"Фрагментът от кост, която е намерена в двора на имота, където са пребивавали кучетата, показва също, че костта е от човешки произход", каза прокурорът Христина Лулчева.

Според Йордан Карагьозов, животните му досега не са приявявали агресия към хора. "Последните 11 дни кучетата бяха при един приятел, който има дете в неравностойно положение и няма как той да има доверие на кучетата, пък реално те да са агресивни", заяви Карагьозов. Той потвърди, че е агресия е била проявявана към друго куче обаче.

Собственикът на кучетата, убили човек, е „предупреждаван“ и преди за животните

Твърди, че е полагал достатъчно грижи за кучетата и им е носил храна всеки и ден: "Снимахте ги. Може да видите как изглеждат кучетата дали е от липса на грижа. В страхотна форма!", обясни още той.

Но не и според прокуратурата. "Не се отглеждат, просто са изоставени в този имот от страна на обвиняемото лице", каза още Лулчева.

В продължение на две години Карагьозов е бил издирван, за да му се връчат предписания как да се грижи за животните, но без резултат. Затова съдът реши, че има опасност да се укрие, ако е на свобода.