/ БГНЕС
Разследват причините за жестокия инцидент край село Микре, при който загинаха 9 души, а 19 бяха ранени. Има настанени ранени хора в болниците в Ловеч, в Плевен, във ВМА София и болница „Лозенец“.

Черен петък: 9 души загинаха при жестока катастрофа, 19 ранени (ОБЗОР)

Една жена е с опасност за живота, а двама остават в тежко състояние. Това каза на брифинг началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски за настанените при тях трима пострадали след катастрофата.

„В нашата болница са докарани трима пациенти, които са тежко ранени. В реанимация в момента имаме трима болни, двама от които са в съзнание и най-тежко пострадалата, за която стана въпрос снощи, е в доста тежко състояние. Тя е с фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има счупване на черепа в мозъчната част с мозъчна контузия“, коментира проф. Мутафчийски.

Автобусът влязъл в насрещното и причинил катастрофата край Микре
 
По думите му кървенето е спряло, а то е било доста съществено, защото още в Ловеч се е наложило преливане на пет сака кръв и плазма. „Преодоляно е шоковото състояние, но болната е с много тежка фрактура на таза. Тепърва очакваме развитие на усложнение и то най-вече на белия дроб. Има реална опасност за живота ѝ, но е в тежко стабилизирано състояние. Предстоят ѝ множество оперативни интервенции. По отношение на счупванията на скелетните кости, както и на лицево-челюстните, които в никакъв случай няма да могат да се преодолеят с една единствена оперативна интервенция. Предстоят серийни операции“, допълни той и уточни, че следващият пострадал е 74-годишен мъж с рана на скалпа:
 
„В момента е в стабилизирано състояние, контактен и съвсем адекватен. Има тежка фрактура на таза, за която ще предстои оперативно лечение“, добави проф. Мутафчийски.

Девет души загинаха при жестока катастрофа (СНИМКИ)
 
Третата пострадала е жена на 56 години с лека мозъчна контузия, лека рана в областта на главата, но има серийни фрактури от трето до седмо ребро в лявата гръдна половина с частичен излив, както и счупване на лопатката, което е белег, че е сериозна травма в областта на гърдите, защото това е кост, която много трудно се чупи. Имаме повишено внимание по отношение на развитие на усложнение на белия дроб. И при нея имаме счупване на лява тазобедрена става. На нея ѝ предстоят оперативни интервенции“, каза още той.

Две жени, пострадали при катастрофата край село Микре, са транспортирани тази нощ в "Пирогов". Едната от пациентките е настанена в травматологията със счупване на таза. Другата е в отделението по лицево-челюстна хирургия с комоцио, контузии по лицето и счупени пръсти на едната ръка. Извършват им се високоспециализирани изследвания, информират от болницата.

В болница „Лозенец“ са хоспитализирани две жени в критично, все още тежко състояние, с политравматизъм и мекотъканни увреждания. Пациентите са в реанимация, като целта е да бъдат стабилизирани, за да се пристъпи към оперативни интервенции в началото на седмицата.

Девет от пострадалите са останали за лечение в болницата в Ловеч, те са в добро общо състояние, съобщи директорът на здравното заведение д-р Анка Георгиева. Тя увери, че опасност за живота им няма. По-тежките случаи още вчера са били транспортирани към ВМА-София, допълни тя.

Във ВМА Плевен е приет един пациент - 43-годишен мъж с външни травми без счупвания с високо кръвно, а други четирима пациенти са хоспитализирани в университетската болница в града. И четиримата пациенти са в стабилно, но тежко състояние.

Група незрящи от Перник пътували в катастрофиралия край Микре бус

Жертвите от катастрофата са от Перник. Хората със зрителни увреждания са се връщали от екскурзия.

Кметът на Перник Вяра Церовска се е срещнала и разговаряла с пострадалите при катастрофата край с. Микре и техните близки в ловешката болница снощи, съобщи общинският пресцентър.
 
По думите на кмета хората са в шок. "Имам пълния списък на пострадалите хора, ще следя състоянието им, държа постоянна връзка със здравните заведения и лекуващите лекари при нужда от съдействие", посочи кметът.

Кметът на Перник след катастрофата край Микре: Трагедия, 20 ноември ще е ден на траур
 
Тя изрази съпричастност си към роднините и близките на пострадалите и загиналите при тежката катастрофа край село Микре.
 
Вяра Церовска обяви 20 ноември за ден на траур на територията на община Перник в памет на загиналите в тежката катастрофа. До вторник са отменени всички увеселителни мероприятия и тържества.
nova.bg, агенция Фокус