Бунт в бежанския център в Харманли
Бунт в бежанския център в Харманли / БГНЕС, архив
След бунта в Харманли, около 80% от мигрантите с рисков профил, настанени там, са изведени от страната, съобщи главният секретар на МВР Георги Костов след визитата си в центъра. "Миналия септември в центъра лицата с рисково поведение са били 1000. След бунта на мигранти на 25 ноември, 80 процента от установените към 500 души с рисков профил бяха изведени от страната чрез механизмите на Фронтекс и Международната организация за миграция", допълни Костов.

Експерт по сигурността: Случващото се в Харманли носи белезите на метеж

Той уточни, че въведените мерки с възстановяване на оградата на лагера, въвеждане на видеонаблюдение и пропускателен режим явно са дали резултат.

Бежанския център в Харманли
БГНЕС, архив

В центъра има настанени около 1500 лица при капацитет 2710 плюс 400 във фургонното селище. Те са от три националности - афганистанци, сирийци и иракчани, каза Даниел Инджиев, заместник-председател на Държавната агенция за бежанците. По негови думи има осигурен целия набор на медицински грижи, като няма заразно болни.

Обвинените за бежанския бунт в Харманли вече 21

Нивото на сигурност в регистранионно-приемателния център за бежанци в Харманли сега е много по-високо отпреди, коментира главният секретар на МВР Георги Костов, който инспектира мерките за безопасност.

България е призовала ЕК да се подготви за реакция, ако Турция отвори границите за мигранти

Минимален е миграционният натиск по границата ни с Турция, посочи директорът на ГД "Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той уточни, че задържаните на браздата с югоизточната ни съседка през януари тази година са едва 60-70 души, но не изключи с подобряването на времето натискът да се засили.
 
БТА