/ БГНЕС
Скандалите в здравеопазването изпратиха управителя на здравната каса проф. Камен Плочев в болница заради сърдечен проблем. От Военномедицинската академия, където неофициално се предполага, че медикът е настанен, информираха Дарик, че нямат данни в системата си за пациент на име Камен Плочев.

Стотици пациенти се жалват от отказ за лечение в чужбина заради дългове на Касата
 
След като бе атакуван от здравния министър Кирил Ананиев за предложена актуализация на бюджета на касата, Плочев оповести, че институцията, която управлява, дължи 270 млн. лв. на чужди фондове и вече има случаи на отказано лечение на наши граждани в чужбина. Тази информация днес отрекоха от Надзорния съвет на касата, откъдето назначиха незабавна вътрешна проверка, с аргумента, че „наличието на задължения в размер на милиони левове не значи, че има проблем”. Отчет поискаха и от финансовото министерство, откъдето призоваха да не се подписва рамков договор с лекарите – искане, което пък от Лекарския съюз определиха като незаконно.

Писмо скара Кирил Ананиев и Камен Плочев
 
Според справка на касата, представена на медиите и по-късно разкритикувана от здравното министерство, институцията дължи 270 млн. лева на 32 държави за лечение на наши пациенти. Най-много дължим на германските здравноосигурителни фондове – 128 млн. лева, оказа се също така, че имаме дългове и към съседни Румъния и Македония.

Проф. Плочев не се чувства виновен за скандала с министъра 

Председателят на надзорния съвет на касата Жени Начева, която е и заместник-здравен министър, обаче косвено атакува оповестената от институцията и директора й информация. „Няма нито една жалба, постъпила в касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина. Много понятия се смесват. Това, че има милиони левове задължения не означава, че има проблем или проблемът не е контролируем", посочи Жени Начева.

Над 270 млн. лева дължи родната НЗОК на чужди здравни каси
 
След като лекари и каса постигнаха съгласие за рамков договор в здравеопазването финансовият министър Владислав Горанов призова такъв да не се подписва, докато не бъдат изяснени дълговете на касата: „Преди сериозен отговор на въпроса какво се случва с текущите задължения на НЗОК не бива да поемаме ангажименти за 2018 г., които не са в съответствие с рамката на бюджета”.
 
Малко по-късно председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев определи искането на Горанов като незаконно: „Този негов апел към Надзорен съвет и съсловните организации не е във връзка със силата на законодателството на Република България и още по-точно със закона за здравното осигуряване. В никакъв случай ние не сме съгласни с едно такова вмешателство извън силата на закона в дейността на зъболекарски, лекарски съюз, фармацевти и т.н. Управителният съвет на БЛС е за подписване. Апелът към събора ще бъде за подписване на Националния рамков договор 2018".
 
Дали лекарите ще положат подписите си върху тазгодишния рамков договор предстои те да решат на националния си събор, който ще се проведе утре в столицата.