В бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери. Това коментира пред журналисти Владислав Горанов след преговори в централата на ГЕРБ с лидерите на "Обединени патриоти" по коалиционното споразумение.

Кабинет още не сме редили, говорихме за коалиционното споразумение, коментира и съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Красимир Каракачанов. Към момента има едно ясно име и това е на министър-председателя, добави той.

Горанов посочи, че структурата на МС преповтаря до голяма степен структурата на последното правителство с премиер Борисов. Има четири вицепремиерски поста, не са завършени като ресор, има нови моменти, свързани с европейското председателство, добави той. По думите му някои вицепремиери може да бъдат и министри.

Горанов посочи, че имената на министерствата и структурата на МС от гледна точка на портфейли са същите. Поименният състав на кабинета ще е нещото, което последно ще се определи, и то чак след връчване на мандата, каза той. По думите му съотношението ще отчита тежестта на всяка от партиите в парламента, но това не означава, че формулата ще се наложи върху администрацията.

ГЕРБ и Патриотите се разбраха: Премиер ще е Борисов

Горанов каза, че са на финала на коалиционното споразумение и в него са предвидили механизми за назначаване и отзоваване на министри. Принципът е, че тази политическа сила, която е определила даден член на правителство, тя ще има правото и възможността да го отзовава на основание на сваляне на политическата подкрепа, обясни той. В отговор на въпрос Горанов уточни, че премиерът винаги ще има думата, но балансът ще е към партньорите, които са излъчили съответния министър.
 

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Обединените патриоти Красимир Каракачанов и Владислав Горанов от преговорния екип на ГЕРБ
БГНЕС, архив

На въпрос дали в едно министерство, оглавявано от едната партия, ще има задължително заместник-министър от другата, Каракачанов отговори, че това според него е логично. Моето разбиране е, че няма логика да има министерства-губернии на една или друга партия. Ако примерно "Обединени патриоти" вземат едно министерство, би било тотална грешка в това министерство да има само хора от една партия, смята Каракачанов. От своя страна, Владислав Горанов коментира, че този дебат се води и самият факт, че Каракачанов не цитира общо решение, показва, че са далеч от окончателното решение.

Какви са управленските приоритети на ГЕРБ и Патриотите?

Горанов посочи още, че коалиционният съвет ще се събира колкото често е нужно и всяка от страните ще може да инициира такъв дебат.

На въпрос дали партия "Воля" ще има представители в изпълнителната власт, Горанов каза, че това не е коментирано. Коалиционното споразумение е между ГЕРБ и Обединените патриоти, отбеляза той. "Воля" проявяват разум и далновидност да подкрепят едно стабилно управление. Досега пред нас не са представили претенции, те не участват в такъв тип преговори с нас. След излъчване на правителството, ако те го подкрепят, ще продължим да имаме разговори с тях", добави той.


Цветанов: Реалистично е до 4 май да има правителство

В отговор на въпрос Горанов уточни, че не се променя датата 4 май, до която се очаква да има готово правителство. Според Красимир Каракачанов коалиционното споразумение може да бъде подписано и преди връчването на мандата.
БГНЕС, Фокус,