/ БГНЕС
Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми. На контрол и разследване ще подлежи само главният прокурор. Тази задача ще бъде отредена на специален, независим от него прокурор. Такива промени в НПК предлага правителството, приети на спешно извънредно заседание в събота.

Промените в наказателното законодателство са по предложение на Венецианската комисия и по искане на Еврокомисията, обясни премиерът Бойко Борисов. Той се мотивира, че предприемаме тези поправки в наказателния закон заради желанието ни да изпълним ангажиментите си по-бързо да падне мониторингът над страната в областта на правосъдието.

"Когато се обсъждаше мониторинговият механизъм за България, аз изпратих едно писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК), с което исках указания да чуем какво трябва да направи България, за да отпадне механизмът. Препоръката беше да се обърнем с промените и предложенията, които имаме към Венецианската комисия. Направихме го. Голяма група експерти от Венецианската комисия дойдоха в България, срещаха се с всички, включително и с мен. Вчера им беше финалното заседание, излезе документ 16-17 страници, анализ, исторически, с препоръки и така, както бях поел ангажимент с извънредно заседание. Извънредността на заседанието е да покажем желанието ни да се съобразим с всички препоръки", разясни в началото Борисов.

Независимият прокурор няма да бъде подчинен на главния и обвинител номер едно няма да има право да спира негови разследвания, стана ясно още от обясненията на Борисов и на правосъдния министър Данаил Кирилов пред останалите членове на кабинета. Борисов припомни, че предложението на правителството беше тримата големи в съдебната власт да подлежат на еднаква подсъдност и носене на наказателна отговорност, но от Венецианската комисия изразили опасения, че така се нарушавала съдебната независимост.

"Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", каза Борисов. "Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обяви премиерът.

"Създаваме нова правна фигура. Даваме статут на прокурор, завеждащ инспектората във Върховна касационна прокуратура", заяви и Данаил Кирилов. Той обясни, че независимият прокурор, който ще разследва главния, ще се избира с 2/3 квалифицирано мнозинство от прокурорската колегия на ВСС. Освен за годишния отчет, той ще бъде изслушван в парламента и не само в правната комисия, но и по желание на всяка друга парламентарна комисия, която се интересува от дейността на прокуратурата. Обвинител номер едно се отчита пред депутатите и на всеки три месеца. Промени в Конституцията не се налагат, всички законодателни корекции са в конституционната рамка, разясни правосъдният министър.



Кабинетът свиква извънредно заседание заради промени в НПК

По думите на премиера, след като се приемат препоръките на Венецианската комисия във вид на законови промени, ще се направи всичко възможно депутатите на ГЕРБ с подкрепата на партньорите от Обединени патриоти да гласуват поправките в пленарната зала. Така затваряме кръга от ангажименти, поети към ЕК, допълни премиерът, като уточни, че е информирал и новия председател на Комисията.

С промените премиерът пък се надява всички в съдебната система да се успокоят и да си вършат работата, без да се занимават с несвойствената за тях политическа дейност. "Основният закон е Конституцията и ние в рамките на него правим всичко, което е необходимо, в рамките на неговите правомощия. Благодаря на Комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела - за това си има политически партии", заключи Бойко Борисов.