Президентът Румен Радев поиска строг контрол при горенето на отпадъци. Според държавния глава страната ни трябва да изгаря само собствените си боклуци, а не да внася и отвън.

А това, което се случва в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на здравето на хората.

Всяка една индустрия, всяко едно производство трябва първо да отговаря на едно основно изискване – да бъде в интерес на хората и да не вреди на здравето им. Това, което става в ТЕЦ „Бобов дол”, очевидно вреди на хората. Горят се вредни отпадъци. Безогледно са внасяни боклуци без никакъв контрол. От там трябва да започнем. Кой е отговорен за това нещо? Защо са го проспали служби, институции, отговорни фактори. Трябва да горим нашите собствени боклуци, а не да вкарваме отвън. В никакъв случай ”, каза Радев.

Пред медиите президентът отново разкритикува огласяването на записите от разследване на спецпрокуратурата и ДАНС, нарече го "брутална атака към държавния глава" и обвини премиера, че държи на подчинение службите.

Румен Радев попита дали министър-председателят е знаел за това, че агенцията по сигурността използва СРС. „Ако това е така, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, коментира Радев. Румен Радев посочи, че покрай различни поводи премиерът си е присвои правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС.

„Покрай „преборването“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Това е важен въпрос“, посочи президентът. По думите му остро стои и въпросът как службите и правоприлагащите органи, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, проблемите с боклуците и с хазарта, обществени поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и други кризи. Той отправи упреци към обвинител номер едно, че не проверява правителството за корупция. „Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице?“, обвини Румен Радев.

 
nova.bg