Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Очакванията в ГЕРБ са, че на 4 или 5 май новият кабинет ще положи клетва в парламента. Малко преди да вземе мандат за съставяне на правителство, Бойко Борисов подписа коалиционно споразумение с партньорите си от Обединени патриоти.

ГЕРБ и Патриотите подписаха коалиционното споразумение

В 10.30 часа кандидатът за премиер, номиниран от ГЕРБ - Бойко Борисов, получи мандат за съставяне на правителство от държавния глава Румен Радев и го прие.
Според Конституцията кандидатът за министър-председател има 7-дневен срок, в който да предложи структура и състав на Министерския съвет.

Президентът Румен Радев изрази надежда, че ще се състави правителство, което да отговори на очакванията на хората.

„Уважаеми господин Борисов, в изпълнение на член 99, алинея 1 от Конституцията с указ № 104 от днес ви възлагам съставянето на правителство. Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с вашата управленска програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост, законност. Убеден съм, че опитът от миналото ще бъде ваш добър съветник. Желая ви успех”, обърна се държавният глава към кандидата за премиер.

Каква ще е структурата на кабинета "Борисов 3" според коалиционното споразумение
 

Лидерът на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов
БГНЕС

Номинираният за трети път за министър-председател Бойко Борисов обясни, че още днес може да посочи имена на министри, но няма да бърза. „Ако можем да определим отделните теми като клъстери, много е важно вътрешен министър, социален министър, финансов министър, здравен министър да работят заедно, за да може това, което двете партии сме описали в програмите си – да учат децата, да се премахне неграмотността, да стане така, че да не следват парите само ученика, а и качеството на образованието да е добро и съответно пък там, където е необходимо към родители, които не осигуряват възможността на децата си да учат, да се оказва необходимата принуда. И затова е необходимо тези няколко министерства да работят заедно”, каза Борисов.

Как ще вземат решенията в коалицията между ГЕРБ и Патриотите

По повод темата за персоналния състав на кабинета Борисов посочи, че още днес може да напише имена на лист, а сигурно и Обединените патриот могат, но по думите му това е несериозно. „Вече имам достатъчно опит и знам, че ако не се подредят така, че да работят в екип, се получават отделни министерства. Целим – ПГ на ГЕРБ, ПГ на Обединените патриоти и правителството с подкрепата и на „Воля”, да направим така управлението, че да дава веднага резултати. И трябва толкова енергични хора да се намерят, имам ги в главата си, имам ги и Патриотите, но когато се прави нещо съвместно, следвам европейския принцип – докато всичко не се договори, нищо не е договорено”, каза кандидатът за премиер.
БТА, БГНЕС