/ Георги Димитров

"В плана за възстановяване беше въведен проект за спешна медицинска помощ по въздух с 6 хеликоптера, така че да има смисъл и да може да се покрие „златният първи час“ при катастрофи, инсулти, инфаркти, които са причини за високата смъртност в България". Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Той изрази надежда, че през юли този план да бъде предложен на обществено обсъждане и да бъде внесен в следващия парламент.

"България приветства инициативата на Ангела Меркел и Еманюел Макрон за актуализацията за стратегия по отношение на Русия. Не става въпрос просто за отношението към Русия, а за нивото на нашите амбиции като съюз – дали ще бъдем глобален фактор или зрител на глобалната арена. В геополитиката е нужен реализъм – трябва да търсим нови инструменти за отношенията ни с Русия. Ние само губим с противопоставянето", коментира Радев инициативата на Франция и Германия за среща с руския президент на върха.

По думите му тази форма на диалог ще намери начин да бъде реализирана рано или късно.

"Темата с върховенството на закона ще става все по-актуална и Европа изостана от САЩ в прилагането на практически мерки за борба с корупцията. ЕС гледа под телескоп по тази тема какво става в Русия, а България до момента оставаше в периферията", посочи президентът във връзка с наложените от САЩ санкции по закона "Магнитски".

Той коментира и темата за сътрудничеството ни със Северна Македония като заяви, че конструктивният диалог между България и Северна Македония трябва да се върне. "Този диалог трябва да бъде фокусиран върху европейската перспектива и начините за по-бързо постигане на тази перспектива. Ние направихме всичко възможно този диалог да бъде „размразен“, добави Радев.