/ БГНЕС
С кипърския президент Никос Анастасиадис обсъдихме многогодишна европейска финансова рамка и нашата обща позиция по отстояване на кохезионната политика и общата селскостопанска политика. Това заяви президентът Румен Радев след срещата с кипърския си колега Никос Анастасиадис, предаде БГНЕС.



С президента твърдо поддържаме усилията да се приеме такъв бюджет, който да гарантира устойчивото, икономическо и социално сближаване вътре в ЕС, базирано на нашите принципи за солидарност и единство. Обсъдихме и енергийната перспектива пред нашите страни и ефективността на нашето бъдещо сътрудничество, добави Радев.
 

Радев Никос Анастасиадис
БГНЕС


Срещата се състоя в годината, когато се навършват 60 години от установяване на дипломатически отношения между двете страни.
 

Радев Никос Анастасиадис
БГНЕС


„Направихме преглед на двустранните отношения във всички области от взаимен интерес. Особен акцент поставихме върху нашето сътрудничество в областта на икономиката. Водеща за нас е амбицията да увеличим двустранния стокообмен, който въпреки колебанията през последните години се развива възходящо, но нашият потенциал е много по-голям, особено в областта на търговията, туризма, строителството, финансите, инвестициите в различни области, които могат да доведат до различни ползи на нашите страни“, заяви Радев и посочи, че през всичките тези години сме изградили солидни отношения не само в областта на икономиката, инвестициите, образованието и културата, но сме изградили и здрави и устойчиви приятелски връзки между българския и кипърски народ.

Радев: България и Кипър споделят една и съща амбиция

Стана ясно още, че утре двамата президенти ще открият бизнес форум в София, в който ще участват български и кипърски фирми.

„Особеното на този форум е, че ще дадем нови перспективи в търсене на нови параметри за нашите икономически търговски отношения. Кипър е сред водещите инвеститори в България и ние се стремим да предоставим още по-добри условия за кипърския бизнес, мислейки не само за търговия, а за създаване на съвместни предприятия и излизане на трети пазари заедно. Особен интерес за Кипър представлява бурното развитие на технологичната индустрията, иновациите и стартъпите в България. Също така ще подпишем три споразумения между търговско промишлените палати на двете страни“, добави още Румен Радев.
 

Радев Никос Анастасиадис
БГНЕС


Радев посочи още, че трябва да продължи обсъждането на потенциала от приобщаването на България като естествено продължение на енергийната ос Израел-Кипър-Гърция.

„Обсъдихме и потенциалното приобщаване на Република Кипър към президентската инициатива „Три морета“, където потенциалът е голям и затова трябва да има сигурност и стабилност в нашия регион. В тази връзка изразих отново системната подкрепа на България за решаване на Кипърския въпрос“, коментира Радев и припомни, че след събитията от 1974 г. България е приела хиляди граждани на Кипър, които са живели, работели и учили у нас.

Борисов: Кипър остава важен търговско-икономически партньор (СНИМКИ/ВИДЕО)

Той благодари на колегата си затова, че Кипър полага грижа за пълноценната интеграция на нашата общност там, която вече надхвърля 25 000 души.

Никос Анастасиадис благодари за гостоприемството и подчерта, че подкрепя казаното от президента Радев и увери, че отношенията между двете страни наистина са тесни и добри. Той припомни, че пред 60 години е била основана Кипърската република и много скоро след това са били установени двустранните дипломатически отношения. Анастасиадис заяви, че до момента са подписани около 30 споразумения между Кипър и България, които са взаимноизгодни за двете страни. Той разкри още, че има сектори, извън досегашното ни сътрудничество, в които може да задълбочим и разширим нашето сътрудничество.  
 

Радев Никос Анастасиадис
БГНЕС


По отношение на многогодишната финансова рамка, Анастасиадис подкрепи позицията на Румен Радев и добави, че трябва да се продължи политиката, която досега ЕС е следвал по отношение на социалната кохезия, на общата селскостопанска политика, на проблема с миграцията.

„Общата ни позиция е, че необходимо условие за ефективното посрещане на миграционния проблем е най-сериозният, който срещат двете страни, е финансовото осигуряване, но и солидарността и преразпределянето на мигрантите. Трябва да имаме един отговор от останалите страни по този въпрос“, каза държавният глава на Кипър.

Той информира колегата си Румен Радев и за настоящото положение по т.нар. Кипърски въпрос и за нарушенията на международното право, както по море, така и по суша.

Заплахата от коронавируса донесе сътрудничество в разделения Кипър

„Както в морето, така и по суша. Тези нарушения са свързани с незаконни сондажни дейности и намеренията на Турция да оползотворят по някакъв начин Фамагуста, който е затворен с решение на ООН“, заяви той. Анастасиадис изрази готовност да вземе участие в нов кръг от преговори, за да бъде постигнато решение, което да осигури мирното съжителството на двете общности. Само по този начин Кипър ще може да стане суверенна държава без международни гаранции и чужди военни сили и зависимости.

Стана ясно още, че по време на срещата е била обсъдена европейската перспектива на Западните Балкани, както и обезпокояващите процеси в Либия и Сирия, където според тях трябва да бъдат създадени условия, които да предотвратят една нова кризи, нови заплахи и бежански кризи.