/ Летище София, пресслужба
Пътници от Ливан са влезли в ЕС без проверка на Летище София. На борда на самолета имало 40 души, които са продължили пътуването си към други европейски дестинации. Пропускът бил на служба "Сигурност" на летището. След като пасажерите се озовали на територията на терминала, пропускът бил установен. В крайна сметка 30 от тях били открити и проверени, но други 10 са заминали за следващия си полет без да бъдат намерени.
 
Полетът от Ливан бил транзитен, затова пътниците не трябвало да минават граничен контрол. Въпреки това обаче проверка трябвало да бъде извършена от служба „Сигурност” на Летище София. На борда имало 40 души, които продължавали пътуването си към други европейски дестинации. От летището обясниха, че просто е допуснато смесване на пътниците, пристигащи от „трета страна“ с вече проверени заминаващи пътници.

Частен самолет излетял от Летище София, без да мине гранична проверка
 
От държавното дружество обаче се похвалиха, че веднага след констатиране на пропуска са били взети необходимите мерки, гарантиращи общите стандарти за сигурност и недопускане на пробив в сигурността. В крайна сметка само 30 от пасажерите били установени и проверени, другите 10 просто заминали за следващия си полет без да бъдат намерени.
 
Само от началото на годината на Летище София се натрупаха редица „инциденти”, при които група пристигащи хора не са проверени. На 20 март тази година, след като близо 10 служителя на Гранична полиция напуснаха постовете си, около 40 души, пристигащи от Франция, влязоха в страната ни без проверка. За сериозното нарушение последваха и сериозни мерки от страна на институциите, като петима служителя бяха уволнени, един напусна сам, а други 13 понесоха дисциплинарни наказания.

На Летище София през март: Пътници от Франция влязоха в България без проверка

Няколко месеца по-късно пък Гранична полиция не беше разбрала за частен самолет, пристигнал от Габрово и отлетял за Гърция отново без проверка. Тогава шефът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков обясни, че ако самолетът не е бил толкова малък, може би е щял да бъде забелязан. В крайна сметка се оказа, че проверен е бил само пилотът на частния самолет, а четиримата пътници са прекарали над 1 час в помещение на летището, след което спокойно са отлетели към Гърция.