/ Dariknews.bg, архив
11-годишно момиче почина след удар в корема от съученик
Психолози ще работят с децата и учителите от 52-о училище
92706
Психолози ще работят с децата и учителите от 52-о училище
  • Психолози ще работят с децата и учителите от 52-о училище
Мобилна кризисна група от психолози влиза в столичното 52-о училище "Цанко Церковски" още в понеделник. Специалистите ще работят както с децата, така и с учителите, заради трагичния инцидент, при който след удар в корема почина 11-годишно момиче.
 
11-годишно момиче почина след бой в училище

Малко след 14.30 ч. по време на междучасие 11-годишното момиче и друг негов съученик се спречкват. Според директора на училището Данко Калапиш не е имало физическа саморазправа.
 
Два часа по-късно обаче момиченцето се почувствало зле и учителката го завела до лекарския кабинет в училището. Работното време на медицинското лице обаче било изтекло.
 
"Не е имало разправия, не е имало разпра. Не е имало симптоми за някакви проблеми с детето", обясни пред Дарик директорът.
 
"Медицинско лице в училището има от 8.00 до 16.00 ч. А това се е случили в 16.30 ч. По наредба се полага половин щат медицинско лице. За сметка на делегирания бюджет на училището съм назначил на граждански договор да работи още четири часа. За повече от четири часа бюджетът на училището не ми позволява да бъде назначението", обясни още Калапиш.
 
Починалото момиченце три пъти си гълтало езика, линейката дошла след 30 минути (ВИДЕО)

От Министерството на образованието и науката потвърдиха, че в понеделник психолози от националната мобилна група започват работа в училището. "За да помогнат както на нас, и ние сме изключително разстроени от случилото се, така и на учениците, най-вече", увери Калапиш.

Те ще осигурят подкрепа на децата в групови и индивидуални разговори. На специална среща с педагогическия персонал експертите ще дадат насоки за наблюдаване и справяне с посттравматичния стрес сред учениците през следващите дни.

Психолозите са готови да окажат помощ на родителите на починалото момиче. При желание от страна на семейството те ще работят и с другото дете, замесено в инцидента преди смъртта на четвъртокласничката, посочват още от просветното министерство в писмо до медиите.

Освен психолози, в училището отиват и експерти на Регионалното управление на образованието в София град, които ще изяснят всички детайли по организацията и протичането на учебния ден във вчерашния петък. При необходимост ще бъде разпоредена проверка на дейностите в 52-о ОУ по механизма за противодействие на училищния тормоз между децата и учениците в училище. 
 
По случая е образувано следствено дело, продължават процесуално-следствени действия, съобщи пред БНР директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов. Все още се чака заключението на съдебно-медицинската експертиза, която ще посочи конкретната причина за смъртта на детето.