/ iStock
Екипажи от състава на българските Военновъздушни сили (ВВС)  започват изпълнението на задачи в съвместната летателна тренировка “Тракийска пепелянка 2022”, в която ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Гърция, на Румъния и на САЩ в Европа. Това посочват от Военновъздушните ни сили на страницата си във Facebook.

В рамките на две седмици - до 19 август, в българското въздушно пространство ще се проведат съвместни полети и ще се изпълняват специфични за родовете авиация и ПВО задачи, чиято сложност ще нараства с хода на тренировъчните действия, се отбелязва в съобщението. Основната им цел е свързана с подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции.

България пак ще ремонтира изтребители МиГ-29 в Полша

От българска страна участват военнослужещи от базата за Командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от авиобаза Безмер, вeртолети Кугар от авиобаза Крумово със задачи по авиомедицинска евакуация и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътни войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка. Румънските и гръцки военновъздушни сили с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

Военният министър отговори на Нинова за вторите F-16

Военнослужещи от състава на американските ВВС ще осигуряват действията на авиацията на полигон Елена.