/ Thinkstock/Getty Images
В края на седмицата и в началото на следващата ще се радваме на хубаво време. В края на март застудява
Пролетта започва да проявява типичния си характер
101024
Пролетта започва да проявява типичния си характер
  • Пролетта започва да проявява типичния си характер
В следващите два-три дни ще има малко понижение на дневните температури - особено в сряда и четвъртък. В някои райони на Южна България е възможно да се образува купеста и купесто-дъждовна облачност и на места да превали, особено в планинските райони на страната. В четвъртък тези процеси ще бъдат на много по-малко места. Това сочат средносрочните модели, представени в "Дарик кафе".
 
В петък, събота, неделя и отчасти в понеделник времето ще бъде по-стабилно, в края на тази седмица дневните температури ще се повишат до 25-26 градуса на места в страната. Идващият уикенд ще бъде хубав.
Слънчево, но и с превалявания
 
Синоптичните модели показват, че от вторник - 26 март, нататък ще имаме доста сериозно понижение на температурите и за малко завръщане на есенно-зимния сезон в средата на следващата седмица с валежи и доста ниски дневни температури, на места дори мокър сняг. В сряда-четвъртък следващата седмица от Северозапад-Запад ще нахлува по-студен въздух - 27, 28, 29 март. Тези процеси в края на споменатия период може да се комбинират и със средиземноморски циклон, с което може да се очакват по-сериозни превалявания в края на следващата седмица, когато и температурите ще бъдат малко по-ниски.

дъжд пролет времето
iStock/Getty Images

В началото на април, след 2-3, бързо ще се затопли отново и ще се стигне до обичайните за периода температури - 20-25 градуса, на места и по-топло.

Без студ и жега: 10 уникални места, където е вечна пролет (СНИМКИ)
 
Над северното полукълбо и над Европа вече започват процесите, които ще наблюдаваме и през април до юни - развитие на купесто-дъждовни облаци, особено в следобедните часове, когато атмосферата над Балканите е лабилна, ще има гръмотевични бури и вече можем да говорим в перспектива, особено през месец май, за това позабравено през зимата явление - градушките. Те са основно през втората половина на април, май и юни и в зависимост от годината са по-чести или по-редки.

слънце кокичета пролет зима време прогноза
ThinkStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik