/ БГНЕС, архив
Какви са глобите за нарушения на пътя, за колко време се отнема шофьорска книжка при повторни нарушения и къде най-често бъркаме?

Идея: Полицаите да издават фишове и глоби с таблет директно на пътя

Най-тежко се наказва шофирането след употреба на алкохол, като в зависимост от съдържанието на алкохол в кръвта глобите може да варират от 500 до 1000 лв. глоба, от 6 до 12 месеца отнемане на шофьорската книжка, съобщи БНТ.

При повторно залавяне на шофьор, употребил алкохол, книжката се отнема за 3 години. Превишаването на разрешената скорост за предвижване зависи от мястото, където е извършено нарушението - в и извън населено място, както и с колко е превишена скоростта.

Властта със спешни мерки срещу войната по пътищата

При организиране или участие на нерегламентирани състезания шофьорската книжка се отнема за 12 месеца, а глобата е 3000 лв. Книжка се отнема при управление на нерегистрирано МПС, управление на МПС с опасен товар без регистрация, отказ да се спазва временната организация на движението, каране в лентата за принудително спиране, навлизане след знак, който забранява влизане при временна забрана за движение.

Над 1 млн. нарушения на пътя регистрирали полицаи през 2017-а

Санкции за чести нарушения включват преминаване на червен светофар, говорене по телефона по време на шофиране, шофиране без включени фарове, без включени фарове.

Сред честите нарушения са и използване на антирадар, отнемане на предимство на пешеходна пътека, изхвърляне на предмети, както и пътуване или шофиране без предпазен колан.