/ Министерство на отбраната
Румен Радев защити избора на шведския изтребител
93464
Румен Радев защити избора на шведския изтребител
  • Румен Радев защити избора на шведския изтребител
Президентът Румен Радев защити избора на шведския "Грипен" за нов многоцелеви изтребител, одобрен от служебното правителство.
 
По повод твърденията на бившия зам.-министър на отбраната, сега депутат от ГЕРБ Валентин Радев, че сделката е предрешена, държавният глава заяви: "Когато се комбинират къса памет с невежество, се получават нелепи коментари".
 

БГНЕС


"Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход, който бе приет с решение на парламента от 2 юни м.г.", припомни президентът и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор - критерии, показатели и срокове.
Румен Радев обясни, че в момента стриктно се следват приетите стъпки. "Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност. Добре е хората да помнят какво са гласували, приемали и подписвали", каза още той.

Какви проекти за модернизация на армията планират  

Според президента Радев, решение на следващото правителство е дали ще приеме оценката и класирането на междуведомствената комисия, която е изготвила военнотехническата експертиза. "Ако ще има друго политическо решение, то ще прегази военнотехническата експертиза. В такъв случай да излязат и да го обосноват", категоричен беше президентът Радев.
 

БГНЕС


Най-новият клас изтребител кацна на пистата в Граф Игнатиево

Президентът Румен Радев изгледа на живо полета на многоцелевите ударни изтребители F-35 на ВВС на САЩ, които кацнаха в авиобазата в Граф Игнатиево. "Такива самолети скоро няма да имаме. По рано от 10-15 години не можем да чакаме доставка на такива изтребители", коментира държавният глава.
 
Размириците в Македония предизвикаха бурни реакции у нас

В авиобазата той коментира и обстановката в Македония. "Обстановката притеснява всички и това не е начин за управлението на една държава. Вярвам, че партиите в Република Македония ще намерят правилния път - повече диалог, отколкото противопоставяне", изтъкна държавният ни глава.