президентът Румен Радев
президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Румен Радев проведе консултации с партии
93406
Румен Радев проведе консултации с партии
  • Румен Радев проведе консултации с партии
Политическите сили трябва да се съсредоточат върху решаването на обществените проблеми. За това е призовал президентът Румен Радев по време на консултациите с парламентарно представените партии. Държавният гласа се срещна с представители на ВОЛЯ, ДПС и Обединените патриоти. Очаква се в четвъртък Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ.

Президентът започва консултации с партиите в НС
 
По време на срещите си с политическите сили държавният глава е подчертал, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни. Освен това според Радев  провеждането на нови парламентарни избори би повлияло негативно на страната. Сходна теза застъпи и лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки сред като разговаря с президента близо час. "Обединихме се около това, че нашата партия е единствената, която на първи етап може да доведе до стабилност на управлението", посочи той.

Румен Радев и ВОЛЯ
БГНЕС

Последва среща с представители на ДПС. След нея лидерът на движението Мустафа Карадайъ коментира, че не може да се търси самоцелна стабилност на една или друга власт. "За пореден път изрично подчертахме, че ние не държим на всяка цена ДПС да участва в изпълнителната власт. Ние изразихме позиция, че под никаква форма не трябва да бъдат толерирани крайни радикализми и национализми, независимо какво влияние имат те в обществото", каза лидерът на партията.

консултации с ДПС
БГНЕС

Така се стигна до среща на Радев и с представители на Обединените патриоти. Според тях страната се нуждае от пълен четиригодишен управленски мандат. Затова според Валери Симеонов било важно да се постигне съгласие по основните приоритети. "Румен Радев заяви, че можем да разчитаме на президентската институция за всяко добро и полезно за България начинания", коментира Симеонов.

консултации с Обединени патриоти
БГНЕС

Утре държавният глава ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на БСП и ГЕРБ.