Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев / БГНЕС, архив
Още едно президентско вето
96291
Още едно президентско вето
  • Още едно президентско вето
Президентът наложи вето върху промените в закона за банковата несъстоятелност. В началото на месеца парламентът окончателно прие предложенията на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид срещу вторичното разграбване на КТБ. В мотивите на президента се посоча, че обществото трябва да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон.

Радев отново наложи вето, този път върху промените в Закона за посевния материал
 
Промените, изготвени от ДПС, засягат длъжниците на КТБ, които са прехвърляли свои дялове, докато банката е била поставена под надзор. Това са сделките, сключени след периода 20 юни 2014 г. Идеята е синдиците на банката и представители на Фонда за гарантиране на вземанията да могат да обявят за недействителни сделките, които са били обезпечавани с прехвърляне на търговски дялове. Промените в залата минаха основно с гласовете на ДПС и на депутатите от ГЕРБ.

Радев наложи вето на закона за противодействие на корупцията
 
В мотивите, с които президентът налага вето, пише, че парламентът трябва да обсъди колко са обезпеченията, които ще бъдат нищожни, колко са прехвърлянията на акции и дялове, които ще бъдат относително недействителни, както и каква ще е стойността, с която ще бъде увеличена масата на несъстоятелността на КТБ след прилагането на закона. Само по този начин защитата на обществения интерес ще придобие конкретни измерения, посочва Румен Радев.