/ ThinkStock/Getty Images
През следващото денонощие облачността над страната ще е предимно значителна. Отначало в югоизточните райони, а по-късно през деня - и над останалата част от страната, ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда - в Централна България. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток.

дъжд мъж куче времето
ThinkStock/Getty Images

Оранжев код за дъждове и гръмотевици е обявен за девет области на страната за 26 юни, вторник, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска и Кърджалийска. Синоптиците прогнозират, че в тези райони ще има интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Прогнозата е за очаквани количества дъжд от 30 до 50 л/кв.м, но на места ще са за кратко време.

карта
ThinkStock/Getty Images

Истинското лято ще да бъде мираж и през тази седмица

За 15 области на страната пък е обявен жълт код за валежи и гръмотевици за 26 юни, вторник. Предупреждението е в сила за областите Монтанска, Врачанска, Плевенска, Ловешка, София-област, столицата София, Пазарджишка, Смолянска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези райони също се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури. Валежите ще са значителни, главно след обяд и през нощта срещу сряда. Очакваните количества в областите Монтаска, Врачанска и Плевенска са 15-30 литра на квадратен метър, а в останалите области, където е обявен жълт код, 20-30 л/кв.м. Метеоролозите отбелязват, че на места валежите ще са за кратко време.
 
Във вторник очакваните максимални температури ще са предимно между 22 и 27 градуса, в София - около 22 градуса.

До 36 градуса стигат температурите през юни

По Черноморието ще преобладава облачно време и ще има валежи и гръмотевици. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22-24 градуса, близки до температурата на морската вода.

дъжд
ThinkStock/Getty Images

Над планините облачността ще е значителна, ще има валежи и гръмотевична дейност. Значителни ще са явленията в масивите от Централна и Източна България. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра - около 8 градуса.

Климатолог с прогноза за времето през юли

Сложна ще остане метеорологичната обстановка и в средата на седмицата. Под влияние на преминаващ през Балканите средиземноморски циклон, на много места в нашата страна ще има валежи, главно в югоизточната й половина - и гръмотевични бури. Валежите ще са интензивни и значителни по количество. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните - максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25 градуса, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20 градуса.

куче дъжд
ThinkStock/Getty Images

През нощта срещу четвъртък и до обяд в Североизточна България валежите ще продължат, докато в останалата част от страната временно ще отслабнат и спрат. Около и след обяд от югозапад отново ще завали, ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни количества валеж, по-голяма - в Западна и Централна България.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg