/ Thinkstock/Getty Images
През следващото денонощие валежите ще продължат. Значителни ще са в централните и източните райони от страната, докато в западните временно ще отслабнат. Вятърът ще е слаб до умерен от северозапад, в източните райони - от изток, постепенно през деня ще се ориентира от североизток и ще се усилва. Във вторник температурите ще се понижат още и в повечето райони максималните ще бъдат между 11 и 16 градуса.
 
Очаква ни циганско лято и през ноември

Оранжев код за обилни валежи е обявен за 16 области на страната за 24 октомври, вторник, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.
 
Предупреждението е в сила за областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Пловдивска, Старозагорска, Сливенска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Кърджалийска и Смолянска. В тези области се очакват  значителни валежи до 35-50 л/кв. м. за 24 часа. Локално са възможни количества и до 60 л/кв.м.

Освен това за областите Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Шуменска, Сливенска, Ямболска, Бургаска, Хасковска и Кърджалийска е обявено и предупреждение, че се очаква да духа североизточен вятър със скорост 15-20 метра/секунда.
 
Климатолози ни обещаха топла есен

Жълт код за валежи е обявен в останалите райони на страната - областите Видинска, Монтанска, Врачанска, София-град, София-област, Пазарджишка, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Силистренска, Добричка и Варненска. В тези райони се очакват значителни валежи до 15-30 л/кв. м за 24 часа, а локално са възможни количества и до 40 л/кв. м.   
 
За областите Силистренска, Добричка и Варненска е обявено предупреждение за североизточен вятър, като се очаква скоростта му да е 15-20 м/секунда.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg