синя зона София
синя зона София / БГНЕС, архив
Предлагат нощен служебен абонамент за паркиране в София
98298
Предлагат нощен служебен абонамент за паркиране в София
  • Предлагат нощен служебен абонамент за паркиране в София
От есента в обхвата на "синята зона" в София да се въведе нощен служебен абонамент за паркиране, който да е на същата стойност като дневния – 650 лева на месец, предвижда предложение към новата Наредба за организация на движението, която Столичният общински съвет ще разгледа следващата седмица.

Идеята е с нощния служебен абонамент да се решат три проблема, но най-вече да се въведе ред в нощното паркиране в столицата, обясни пред Дарик общинският съветник Стефан Марков. Такъв тип регламент е в полза и на хората, и на бизнеса, каза Марков.  Той е предимно насочен към заведения, хотели и друг тип подобни обекти, които имат нощна или денонощна дейност, обясни общинският съветник.

Новите „паяци“ тръгнаха по улиците на София

Марков бе категоричен, че няма да се разширява синята зона и няма никакво отношение към почасовото платено паркиране на хората
. "Пред някои заведения или други обекти се казва "Тук не може да се паркира". Идеята е да се избяга от тази практика и да се създаде ред 24 часа седем дни в седмицата. В момента при изтичане на служебен абонамент в 19.30 часа някои фирми злоупотребяват и казват дори в по-късните часове, че местата са със служебен абонамент и така нататък. Идеята е да минимализираме злоупотребите и да има ред, категоричен е Марков.

Обособяват „успокоена зона“ в центъра на София

От една страна собствениците няма да могат да пазят служебните си места след 19.30,часа ако не платят новия абонамент, а от друга, гражданите ще могат да паркират на такива места, щом няма табела, че на това място служебният абонамент важи и през нощта. Това ще ограничи практиката на заграждане на паркоместа с туби, конуси и столове.

20 електробуса тръгват по софийските улици до края на годината

Нощният служебен абонамент ще донесе и допълнителни приходи на Център за градска мобилност, които те могат да инвестират в контрол, допълни още той.