/ БГНЕС, архив
Полицаите не се отказват от юлския протест
94052
Полицаите не се отказват от юлския протест
  • Полицаите не се отказват от юлския протест
Полицейските синдикати смятат за недостатъчно заявеното от премиера Бойко Борисов за нови униформи на служителите на реда и за гориво. Вчера министър-председателят нареди да се отпуснат 10 млн. лв. за летни униформи и заяви, че ще се осигурят 5 млн. лв. за гориво.
 
Според зам.-председателя на Синдикалната федерация на служителите в МВР Благой Ванкин основното искане на полицаите остава повишение на заплатите с минимум 15%, а насроченият протест за 5 юли не се отменя.
 
Да се надяваме за осемте дни до протеста управляващите да проявят разум и да предприемат нужните действия наистина да се подобрят условията на служителите, каза Ванкин.

Борисов нареди да се отпуснат пари за гориво и униформи на полицаите

На въпрос дали синдикатите ги устройва това, което нареди премиерът - да се отпуснат 5 млн. лв. за гориво и 10 млн. лв. за летни униформи, той коментира: "5 млн. за гориво е добре, но на какво да го сипваме този бензин и кой ще се вози в тези коли, като няма хора. В момента недокомплектът около 6000 човека". По думите на синдикалиста масовите патрулки са изминали вече 300 000 - 400 000 километра, опасни са за движение по пътищата и носят риск както за служителите, така и за гражданите.
 
"10 -те млн. лева не покриват дори малка част от униформите, които се полагат на служителите и които са купували със собствени средства в продължение на шест години. Въпросът е, че те не могат физически да осъществят този замисъл да ми купят униформа за лятото", каза Ванкин.
 
Искането за увеличаване на полицейски заплати е основателно, но невъзможно

Той изтъкна, че в момента основното искане е за увеличаване на заплатите на всички в МВР. "На всички - от чистачка до министър. Дори на министъра искам увеличение на заплатата", каза Ванкин.