полиция
полиция / Снимка: Дарик, архив
Полицаите отново излязоха на протест. Те настояха за увеличение на заплатите с 15% и то още от тази година. Униформените заплашиха, че ако исканията им не бъдат чути, ще продължат с протестните действия по време на европредседателството.

Радев: За мен е много важно да се изчистим от гнилите ябълки в МВР
 
Шествието на полицаите започна от силовото ведомство, премина през министерството на финансите, където освиркаха ресорния министър Владислав Горанов и завърши пред Народното събрание.
 
А исканията бяха за незабавно повишение за заплатите, спешни изменения в Закона за МВР и изготвянето на изцяло нов закон, който да влезе в сила догодина.

Валентин Радев: По-важно е увеличението на заплати да бъде трайно

По време на протеста председателят на синдикалната федерация на служителите Валентин Попов разказа приказка, в която главен герой е самият Горанов:
 
Имало едно време... един народен представител. Един ден той отишъл при шефа си и му рекъл: Шефе, моите състуденти вече са милионери, а аз продължавам да седя в това Народно събрание за едни 2000 лева. Имам две деца, мисля за тях. Не мога да ги храня с тези пари. Шефът му го разбрал и му казал: Добре, бе, Влади, ти винаги ще ми помогнеш, когато ми трябваш! Същият народен представител в момента е министър на финансите и смята, че с по-малко от половината от тези пари ние можем да издържаме нашите семейства“.

Пожарникари се събраха на протест пред МВР (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Президентът на КТ „Подкрепа“ също участва в протеста и заяви, през недоволните униформени, че исканията им ще бъдат изложени следващата седмица пред съвета за тристранно сътрудничество.
 
Полицаите са категорични, че няма да отстъпят и протестите ще продължат докато не постигнат успех.