Русия, Турция, Македония и Сърбия -  тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България”. Това заяви президентът (2012-2017г.) Росен Плевнелиев в ексклузивно интервю за NOVA.

Радев: Няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България

Русия и Турция се опитаха да го направят и в изборния процес, каза още Плевнелиев”.
 
Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България”, допълни той.

Плевнелиев отправи критики към Радев и служебния кабинет
 
„Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото. Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи”, каза още Плевнелиев и добави:
 
"Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава. Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват”.

Плевнелиев коментира идеята за ограничаване на избирателни права на българите в чужбина

Росен Плевнелиев коментира и срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. След като стана ясно, че такава среща се е състояла, Гергов сам подаде оставка от Изпълнителното бюро на БСП:
 
„Смятам, че тази оставка беше разумна и коректна”, коментира Плевнелиев. „В случая има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения, а то е да се сезира Висшият съдебен съвет, който е компетентната институция”, смята той.

Корнелия Нинова поиска официално оставката на Георги Гергов, той я даде
 
„За мен самият факт на срещата не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща и дали е имало натиск. Ако е имало натиск – от чия страна към коя страна е бил той. Именно за това има компетентни институции. Бих бил благодарен и на главния прокурор и на Сашо Дончев, ако съдействат на компетентна институция, за да излезе истината наяве”, каза още Плевнелиев.
 
Той призна, че говори свободно по телефона.

„Абсолютно свободно говоря, винаги съм го правил, независимо дали и как са ме подслушвали”, подчерта Плевнелиев.
 
Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология”, каза още Плевнелиев.

В момента Плевнелиев пише книга. „Книгата е един честен прочит на това какво се случи в този мандат – така, както аз ги видях”, обясни той.
nova.bg