/ БГНЕС
Със скандал в пленарната зала започна днешното заседание на Народното събрание.

Депутатите трябваше да дебатират по избора на нов заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от квотата на парламента, но дискусията придоби неочакван обрат. Повод за това стана изказването на депутата от „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов, който от парламентарната трибуна се оплака, че коалиционният им партньор ГЕРБ е влязъл в скрита договорка с ДПС и ще подкрепи техния кандидат за член на комисията, а не този на патриотите.

ГЕРБ захапа БСП заради разходите за „Дунав мост“ 2

„Кое е управляващото мнозинство“, попита Ангелов, който настоя незабавен отговор за това дали коалицията е между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ или между ГЕРБ и ДПС. Според по начина на гласуване по тази точка ясно ще се проличи има ли задкулисие във властта.

 „Държим всички да излязат и да кажат кого ще подкрепят, какви са мотивите им и какви са доводите им“, призова Ангелов. 

Апелът на патриотите получи подкрепата на БСП. "Съгласен съм с вас. Вие казвате, че не искате да носите отговорност, но защо стоите в управлението тогава? Напуснете това мнозинство и правителството ще падне!“, призова Георги Свиленски.

Атакисти нападнали своя областен Илиан Тодоров: Не искам вече да имам нищо общо с тази секта

„На приказки се разграничавате, а на практика подкрепяте управлението“, обвини той по-малкия коалиционен партньор.

Отговорът на Ангелов не закъсня. „Ние сме влезли в това управление, за да не допуснем ДПС до властта“, контраатакува той и продължи: „Вие два пъти сте управлявали с тях и избирателите ви наказаха“. Според Ангелов ДПС дори негласно е подкрепило и кандидатурата на Румен Радев на последните президентски избори.

След цяла каскада от реплики и лични обяснения от БСП настояха дебатите да бъдат предавани пряко по националната телевизия, но след две прегласувания предложението бе отхвърлено.

Спор за комунизма измести фокуса на депутатите от хакерската атака в НАП

Напрежението се повиши, когато на трибуната излезе независимият депутат от АТАКА Павел Шопов. „ГЕРБ все по-често прибягват до услугите на ДПС“, заяви той и обвини доскорошните си партньори от „Обединени патриоти“ в „кадрови резили“. Според него всички техни хора във властта са се провалили в работата си.

Последва искане за налагане на дисциплинарно наказание на Шопов от Милен Михов. „Непочтено и унизително е към Народното събрание да има такава реч, насочена срещу почтени български граждани“, смята той.

Шопов обаче репликира от място, като се стигна до разправия, размяна на обиди и намеса на квесторите. От своя страна председателстващия заседанието Емил Христов обяви, че на следващия председателски съвет ще подложи на обсъждане въпроса кой трябва да понесе отговорност за възникналото напрежение. По-късно Шопов пък настоя и Юлиан Ангелов също да отнесе наказание, заради изречени от него обиди, останали скрити за микрофоните на журналистите.
 

В крайна сметка депутатите избраха за заместник-председател на КРС предложената от ГЕРБ Кристина Андонова-Хитрова.

За членове на комисията одобрение получиха Анна Вълчева, чиято кандидатура е подкрепена от ГЕРБ и „Обедини патроити“, както и Ердинч Хайрула, предложена от ДПС.