/ Дарик радио, Хасково, Архив
В област Хасково общо 54 земеделски стопани - фермери и животновъди ще бъдат обезщетени заради загуби, причинени от пожарите този сезон. За целта днес УС на фонд "Земеделие" отпусна 400 000 лева, съобщи пред журналисти в харманлийското село Рогозиново земеделският министър Десислава Танева.

Танева бе в Рогозиново и в Свиленград за среща с потърпавши от бедствията. Осигурените средства са по регламента "Де минимис" и по думите на министъра ще има пари и за земеделци, които все още не са подали заявления за обезщетяване.

Собственици на изгорели пасища ще получат по 30 лв. на декар, по 40 лв. се отпускат за тези с унищожени фуражни култури, 120 лв. на декар за пострадали с трайни насаждения, и до 1000 лева за загубени животни. Преводите ще бъдат извършени на 24-25 август, обеща министър Танева.

На въпрос за зърнената реколта Танева отговори, че при 99 процента приключила жътва тя е 4,6 милиона тона, като основна причина за ниските добиви е сушата този сезон. Не се предвижда обаче повишаване на цената на пшеницата, а балансът е осигурен и с възможност да изнесем 3 млн. тона зърно, поясни Танева.
БТА