В запечатаните данъчни складове в района на Карнобат са констатирани множество нарушения. Това съобщи на брифинг зам.-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков.

В хода на проверката на данъчен склад на „ВИН. С. Индътрийс" ООД е констатирано наличие на монтиран кран, от който може да се източва/извежда спирт - етилов алкохол, без да бъде измерен от средствата за измерване и контрол, като по този начин се избягва начисляването и заплащане на дължимия акциз, обясни Мирков. Митничарите обаче уточниха, че кранът, за който говорят, може да бъде, но може и да не е използван за източване на алкохол.

Шефът на Митница Бургас: Във „Винпром Карнобат“ са установени тежки нарушения

 
Кранът е монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител преди средството за измерване и контрол. Този циркулационен изпарител е свързан с дестилационна колона, която се намира в помещение, обозначено като „Ректификация Етап 2", т.е. кранът е част от цялостната технологична схема за производството на акцизна стока - етилов алкохол, обясняват от митниците.

Агенция "Митници" запечата складове на винпром Карнобат (ВИДЕО)
 
В хода на проверката въпросният кран е пломбиран в затворено положение, с цел да не се позволи източването/извеждането на спирт - етилов алкохол. От Агенция "Митници" напомнят, че на всеки 100 литра чист етилов алкохол акцизът е 1000 лева.

"Оттам не се краде. Кранът се използва, защото трябва да се правят хидравлични изпитания", категоричен бе пред NOVA Йовко Йовков, административен директор в "Сис Индъcтрийс".
Мирков обясни, че в запечатаните данъчни складове в Карнобат са констатирани множество нарушения.

Агенция Митници
БГНЕС

Протестиращи работници от „Винпром Карнобат“ блокираха важни пътни артерии
 
Служителите от "Винпром Карнобат" на бизнесмена Миню Стайков, задържан в ареста заради обвинения в данъчни престъпления и пране на пари, излязоха за трети ден на протест с искане да бъдат върнати на работните им места. Протестиращи носеха плакати "Ние не сме престъпници". Те казаха, че са обречени на глад, а затварянето на фабриките в селата Церковски и Венец е неоснователно. По този повод Мирков обясни, че Агенция „Митници" е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество, също така никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция.
 
По-късно през деня в неделя, на третия ден от протестите на работниците от „Винпром Карнобат” съдът разреши запечатаните складове да бъдат отворени.