/ Thinkstock/Getty Images
Общински болници в страната започват протести
95905
Общински болници в страната започват протести
  • Общински болници в страната започват протести
Общински болници в страната започват протестни действия от следващата седмица.

Лекари, сестри и санитари от редица общински лечебни заведения ще преустановят работа за час в понеделник по обяд. Недоволството, породено от финансовото състояние на болниците, е подкрепено и от Българския лекарски съюз, и от Сдружението на частните болници у нас.
 
Работещи в общински болници подготвят протести

Спешният прием на пациенти няма да бъде прекратяван, информира Дарик д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

"От 12.00 до 13.00 ч. на 15 януари ще се опитаме да обясним на хората кое ни накара да стигнем до протести. И ще оставим топката в ръцете на онези, чието основно конституционно право се отнема, това са пациентите", обясни Тотев. 

Ще преструктурират проблемните болници, за да ги спасят от фалит

Те настояват за допълнителни  30 млн. лева за общинските болници извън големите населени места, които да позволят те да поемат глътка въздух. Говорим за пари от републиканския бюджет, а не пот парите за здраве. Друго от исканията е спешно изплащане на надлимитните дейности на всички болници. И трето искане е за провеждането на спешен дебат за бъдещето на здравната система като цялостен модел, обобщи д-р Тотев.