/ БГНЕС
Соцлидерката обидена, че не признават усилията на БСП
Нинова разкритикува извънпарламентарните десни на площада, които не признават усилията на социалистите и игнорират червените. В доклада си пред делегатите на 50-я конгрес на столетницата соцлидерката уличи ДБ, "Да, България", "Отровното трио" и другите отломки от десницата, че не предлагат нищо като план за развитието на държавата, отвъд оставките, които искат.

"Какъв изход от кризата и промени предлагат десните? Оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система. Прекрасно - и ние искаме това и го искаме отдавна. Къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главния прокурор?", попита Нинова. "В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на БСП и ПГ на "БСП за България".

Десните го правят - отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система - да, но и ние искаме. Достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазване и за демография?", запита тя.

Обидата на социалистите, които протестират, нарастна особено през последните седмици заради речите на неформалните водачи срещу комунизма, и парцелирането на протеста.

Нинова изтъкна, че левицата първа е заговорила за корупцията и паралелната държава, заради които днес протестиращите са на улицата. Имаме право да претендираме, че ще сме автентични носители на промяната, посочи тя.  Соцлидерката добави, че червените не искат да яхват протеста, но трябва да има обективна оценка за партията.

Логично, тя започна доклада си с оценка на отминалия вътрешнопартиен вот.

"С прекия избор разбихте лъжата, че БСП е в разпад и е разединена", каза соцлидерката в словото си на 50-ия, юбилеен конгрес на БСП.


"Последните дни чувам социолози, че вещаят разцепление. Те са пропуснали 12 септември. Консолидация - това е ключовата дума днес - около принципи и морала в политиката. Подаваме ръка на всеки, който е готов да работи безкористно за отечеството. Добре дошъл е този, който иска да прави политика за хората", каза още тя.

По думите й България е в криза и всяка партия търси мястото си в политическото пространство, но времето не е за тяснопартийно мислене, а за държавнически отговорни действия. 

Всяка партия, загледана в пъпа си днес, пропуска голямото. Едни търсят безпроблемно излизане от властта, други, яхнали протест, бързо влизане във властта, а трети да бъдат балансьори. Нашата цел е да дадем стабилност на България. Стъпките към тази цел са подаване на ръка на всички лявомислещи, социолно ориентирани хора, прогресивни хора, непартийни, родолюбци, създаване на широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна. След това избори и убедителното им спечелването им", посочи Нинова.