Няма разлика в качеството на определени храни в България и тези от същата марка в Западна Европа. Това показа експеримент на NOVA.
 
Провокиран от резултатите на Mинистерството на земеделието в Словакия, екип на медията решил да сравни продукти, които се продават в магазините в три западноевропейски държави с еквивалента им в България.

масло
ThinkStock/Getty Images

 
Агенцията по храните ще сравнява качеството на продукти у нас и в Западна Европа

От министерството в Словакия са изследвали 22 продукта, а телевизионният екип дал за изследване осем продукта. Целта на изследването била да установи има ли по-малко месо, повече мазнина и вода в колбасите за българския пазар, има ли по-малко белтъчини в млечните продукти и има ли по-малко какао в шоколадите.
 

От Германия купили шунка, масло и шоколад; от Австрия - прошуто, друга марка масло и друга марка шоколад, а от Франция - шунка и сирене. Някои от марките са световни, други са собствени на големи вериги супермаркети.

масло
ThinkStock/Getty Images

 
Да се чувстваш като втора ръка европеец

След това занесохли всички продукти за изследване в една и съща лаборатория. Резултатите са категорични.
 
"Резултатите са доста идентични, по-малко от 1% е в повечето случаи разликата, което наистина е изключително близки резултати", обясни химикът Иван Гивечев.

шоколад
ThinkStock/Getty Images

nova.bg