Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година
Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че няма как да бъде изпълнено искането за 20-процентно увеличение на възнагражденията на служителите в затворите.
 
Цачева слезе при протестиращите пред Министерството на правосъдието. По думите й това искане не съответства дори на направените увеличения в системата на МВР. Тя допълни, че възможното увеличение, предложено от страна на финансовия министър, е в рамките на пет процента, но протестиращите са отказали.
 
Протестите на служителите в затворите продължават

Има и договореност за нова среща през май, когато се види как върви изпълнението на бюджета. От началото на септември, когато стартира процедурата по бюджета за 2019 г., отново съвместно със синдикатите и ръководителите на двете дирекции към Министерството на правосъдието, ще бъдат търсени възможности за повече средства за щатни бройки и за възнаграждения, каза Цецка Цачева.
 

БГНЕС

 

БГНЕС


Според Цачева трябва да се отчете, че държавата е на всички, които пълнят хазната с данъците си и e необходимо да се търси баланс между различните сектори. Всички искаме децата ни да са образовани добре, да имаме качествено здравеопазване, аргументира се правосъдният министър.
 
Какви са исканията на служителите в затворите?

Тя коментира, че напълно споделя мнението, че работата на надзирателите е рискова и в никакъв случай не подценява техния труд, който е отговорен и тежък. По думите на Цачева вече се работи по нормативни промени за баланса между тези, които изтърпяват наказание "лишаване от свобода" и тези, които отговарят за тяхната сигурност. В отговор на въпрос колко са незаетите щатове, министърът каза, че в момента почти всички са на процедура за различни конкурси, текучеството е голямо, тъй като има обжалване на конкурси.
 

БГНЕС

 

БГНЕС


Цачева съобщи, че във вторник ще участва в международна конференция във връзка с радикализацията в затворите, новите отговорности, които имат служителите по поддържане реда в затворите. По думите й това са теми, които не се обсъждат само в България, а в целия ЕС.

На предстоящия съвет по правосъдие, на 8 март в Брюксел, съм настояла и ще бъде включено като дебат условията за работа в затворите и противодействие на радикалните явления, каза Цачева.
 

БГНЕС

 
Балони полетяха в небето над Съдебната палата в София в знак на протест (СНИМКИ)

Протестиращите заявиха, че продължават с недоволството, докато не им бъдат изпълнени исканията. Те протестираха с плакати - "Само едно е сигурно в сектор сигурност - несигурността", " Искаме увеличение, а не подаяние", " С обещания затвори не се пазят" и други. На входа на министерството беше поставена войнишка раница с надпис " Торбата с лъжи на Министерството на правосъдието".
 

БГНЕС


Протестиращите поискаха достойно отношение, което им се полага като граждани на ЕС и на държава, председателстваща Съвета на ЕС. Те поискаха още достойни възнаграждения и условия на труд. На протеста присъстваха служители от всички градове на двете дирекции на Министерството на правосъдието - ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД "Охрана". Служителите бяха с членове на техните семейства.