/ БГНЕС, архив
Централната избирателна комисия (ЦИК) реши да спре състезателната процедура за доставка на машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Машинното гласуване - мисия невъзможна

 
На заседанието на Комисията тази вечер, което се предаваше онлайн, беше представен доклад на Специализираната комисия, според който фирмата, подала единствената оферта за участие в процедурата, не може да отговори на техническите изисквания по нея.

ЦИК очакваше машините да бъдат доставени до 10 март, а до 17 март вече да бъде осигурен и софтуерът за машини. От своя страна единственият участник в обществената поръчка предлагаше доставката на машините да стане до 20 март, защото те са новопроизведени, а софтуерът да бъде инсталиран още при тяхното производство.

От доклада стана ясно още, че на всеки 15 машини ще има само по един техник, който да ги обслужва, което е недостатъчно. Не стана ясно и как ще стигнат машините до секциите в чужбина.
 
Другата неизвестна е свързана с това кой ще съхранява машините след края на изборния ден.

Започва предизборната кампания
 
Членовете на Комисията коментираха, че вариант без машини за техническо гласуване не би трябвало да подложи на риск предстоящите избори и те ще бъдат валидни.